Svečano predstavljena monografija o vinu Grk

Vino je oduvijek bilo povezano u povijesti Korčule. Stari Grci,koji su u 4.stoljeću prije naše ere osnovali svoju koloniju na Korčuli u predjelu današnje Lumbarde,nisu samo uspostavili svoj kulturni centar već su zasadili vinovu lozu koja do danas daje tražena i cijenjena vina širom svijeta. O prvim grčkim kolonistima čiji je boravak utvrđen na ovom prostoru svjedoči neobično vrijedan dokument „Psefizma“ pronađena u Lumbardi na brežuljku Koludrt..To je kamena ploča s  grčkim tekstom na kojoj je upisan zaključak skupštine o osnivanju i raspodjeli čestica zemlje kolonistima.Kao jedan od najstarijih pisanih spomenika u Hrvatskoj čuva ugovor između Grka Issejaca (Višana) i domaćih Ilira početkom 4.stoljeća prije Krista.

S takvim nazivom„Lumbarajski GRK od Psefizme do naših dana“ naziv je monografije autora prof. dr. sc. Nikole Miroševića i suradnika,čije je svečano predstavljanje obavljeno večeras (petak,17.kolovoz 2012)u Domu kulture u Lumbardi,gdje se je okupio veliki broj vinoljubaca i proizvođača i enologa s otoka Korčule, poluotoka Pelješca, Splita, Zadra, Rijeke, Zagreba i Dubrovnika.

Monografiju je objavila Nakladnička kuća Nova Stvarnost iz Zagreba uz pomoć Udruge vinogradara i vinara “Grk-Lumbarda” i Općina Lumbarda.

Uz nastup klape Lumbarda,s neizostavnom pjesmom In vino veritas,istinu o vinu GRk u monografiji je predstavio autor i urednik prof.dr.sc.Nikola Mirošević,a pohvalili su je načelnik Općine Lumbarda Ivan Radovan,i tajnica udruge vinara Lumbarde Maja Cebalo,dok je program predstavljanja vodila prof. Sanda Hančević (ima svoj napis u monografiji o nalazu psifezme), a izvatke iz knjige čitao je poznati mladić iz Lumbarde Damir Markovina, glumac HNK u Zagrebu.

Tajnica Udruge vinara Lumbarde Maja Cebalo je sa zadovoljstvom istakla da je udruga tek već nakon dvije godine postojanja postigla mnoge aktivnosti koje su uočene u Lumbardi. Iako se ovdje od pamtivjeka čovjek bavio uzgojem vinove loze i pravljenju vina,u zadnje vrijeme pokazala se potreba udruživanje proizvođača sa svrhom oplemenjivanja kvalitete vina i prenošenja glasa o vinu,Lumbardi i domovini po okolici i šire,kazala je Maja Cebalo. Autor i urednik monografije Nikola Mirošević pozdravljen zahvalnim dužim aplauzom, kazao je kako je svojim istraživanjima upoznao sve vinograde u Hrvatskoj, ali korčulanska su vina vodeća. Obećao je da će se potruditi nakon monografije o Grku dogodine na isti način predstaviti čuveni Pošip iz Čare.

GRK je identitet Lumbarde i moramo ga sačuvati,u čemu se i stvarala njegova monografija,rekao je urednik,zahvalivši i dr. Živanu Filippi iz Korčule koji je monografiju preveo na engleski jezik,kao i brojne suradnike koji su pisali o psefizmi, povijesnom pregledu razvoja vinarstva i vinogradarstva,o zadrugarstvu u Lumbardi i na otoku, uz povijesni pregled razvoja vinarstva i vinogradarstva cijelog otoka Korčule,o zadrugarstvu u Lumbardi i na otoku Korčuli,o tlu za lozu i vino,podizanju vinograda i proizvodnji grožđa,šetnjom kroz Grk, pa do lumbarajskih vinskih putova i gastronomskih specijaliteta Lumbarde koji ne idu bez ove plemenite kapljice. Prisjetio se sada pokojnog Pavla Bakarića s kojim je svojevremeno istraživao i dobio prve rezultate o Grku iz Lumbarde, Blata, iz Konavala, i kolekcije vinskih sorata u Gružu u Dubrovniku, i do danas možemo iščitavati koliko je bila značajna kvaliteta ovog vina, i GRK iz Lumbarde je daleko kvalitetniji od ostalih,prepoznat po specifičnoj kvaliteti i aromi.GRK je žućkaste boje jaka ugodna malo gorka okusa,puna fina mirisa i jačine oko 15 postotaka. Kao desertno vino brojni ga turisti uz nagovor domaćina cijene uz kolače koje spremaju domaćice u Lumbardi.

U ime nakladnika Zvonimir Maštrović je emotivno govorio o Hrvatskoj kao najljepšoj zemlji,i po njegovoj priči GRk nije dobio ime po Grcima,nego po specifičnom lumbardskom naglasku Gark, kojega su naši ljudi napravili.

Vinari Lumbarde se nose dobro s naslijeđem i zbog toga smo i uzeli nakladničku ulogu, rekao je Maštrović.

Nakon predstavljanja monografije,mnogi su se s tom ponositom knjigom pojavili i na terasi objekta Maestral gdje su mladi i brzi konobari prvenstveno točili čuveno vino GRK proizvedeno u Lumbardi.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: