Humanitarni koncert za Kap u moru

Sinoć (utorak, 21.kolovoza 2012.) je u Lumbardi na otoku Korčuli ispred župne crkve sv. Roka održan Humanitarni koncert s namjenom donacija za Udrugu djece sa posebnim potrebama KAP U MORU iz Lumbarde, gdje su uz nastup organizatora Mješovitog pjevačkog zbora Sveti Roko iz Lumbarde, nastupili i njihovi sumještani članovi Dječjeg zbora i klapa Lumbarda.

Velikim je pljeskom dočekano 14.članica iz ženskog župnog zbora Stope pri župi Svih Svetih u Blatu, koje vodi časna sestra Danijela Škoro. Simpatičnim gostoljubivim načinom je Stope predstavio voditelj programa,ujedno i predsjednik Mješovitog pjevačkog zbora Sveti Roko, dr.Roko Markovina. Istaknuo je kako Stope djeluju od 2003.godine, a naziv su dobile po njihovoj mještanki blaženoj Mariji Propetoga Isusa Petković, koju žele slijediti, ići njenim „stopama“ ljubavi i dobrote kroz radosnu pjesmu i povremene humanitarne aktivnosti. Uz redovite nastupe u svetištu blaženice i župe Svih Svetih u Blatu priređuju i različite koncerte i nastupe na festivalima s kojima su poznate u domovini i inozemstvu. Suradnja s glazbenim producentom Rajkom Dujmićem stvorila je dodatni napredak, a nedavno su snimile i svoj CD album „Moja ljubav si ti „Kako se čulo na koncertu Stope žele pjesmom ljude približiti Bogu,te se trude svojim životom svjedočiti da je moguće biti mlad, zabavan i moderan, a uz sve to ostati kršćanin i biti Kristov. I bile su osvojivši publiku svojim pjevom.

O nastupu Mješovitog zbora Sveti Roko je prema riječima njihovog predsjednika Roka Markovine dobio ime po nebeskom zaštitniku mjesta, a nastavlja višestoljetnu tradiciju sakralnog višeglasnog pjevanja u Lumbardi

Pored sakralnih napjeva, Mješoviti zbor „Sv.Roko“ na svom repertoaru ima i dalmatinske, pučke i novo skladane pjesme, kao i uspješnice  i ostalih zbornih skladbi, poznatih i popularnih autora. Posebno smo ponosni na očuvanju autohtonih napjeva iz pasionske baštine Lumbarde, koju smo sačuvali od zaborava, govorio je osjećajno predsjednik zbora..

Nastupali smo na svim značajnim događajima Dubrovačko-neretvanske županije i otoka Korčule, redovito sudjeluju na Korčulanskom kulturnom ljetu i Lumbarajskim užancama, na vjenčanjima i sprovodima. U nekoliko navrata smo gostovali u Sloveniji (Brežice), 2 puta u Crnoj Gori (Baru,Kotoru i Tivtu), održavamo svake godine ljetne koncerte, poput večerašnjega te Božićne u Lumbardi i Korčuli. Unutar zbora djelovali su i ženska klapa „Psefizma“ i muška klapa „Gerk“, a veći dio pjevača i danas su članovi klape „Lumbarda“. Za svoj rad,zbor je nagrađen sa više nagrada i priznanja. Pohvalio je i Dječji zbor kojega vodi Tomislav Šestanović, i ta djeca slijede ono što su uz život težaka, ribara, klesara, pjevali naši potomci snalaze se i u suvremenim napjevima njihovih vršnjaka. Pjevaju i u crkvi i pored nje, raduju se životu i rastu zajedno uz pjesmu i slavljenje Boga. Čuo se tada i komentar publike i njihovih roditelja: Vidiš,ono je moj mali, a ona mala do njega ti je unuka od tete Franice. Dječji je zbor bio nagrađen većim aplauzom, i onda potiho pratili pjesmu klape Lumbarda, osnovane 2009.godine, na zasadima istinskih zaljubljenika u dalmatinsku klapsku pjesmu,klape „Koludrt“, a potom klape „Levut“i klape „Gerk“, čulo se od voditelja Roka Markovine koji je pohvalio rad klape sastavljene većinom od dobrih glazbenika i članova našeg Zbora, kazao je Roko Markovina.

Klapa je gostovala u više navrata u Republici Sloveniji i Crnoj Gori u kojoj su nastupili i dva puta na Međunarodnom festivalu klapske pjesme u Perastu,kada su osvojili 2009. godine i 1. mjesto,a 2010.u Ljubljani nastupali i u Slovenskoj filharmoniji.

Klapu čine: Nikola Batistić-prvi tenor, Nedo Lipanović i Tonči Milina-drugi tenor, Ivo Batistić – bariton,i dva basa Antonio Kriletić i Ante Milina. Voditelj klape je Ivo Batistić.

I na kraju koncerta ono što je svaki pratitelj očekivao u vlastitoj intimi, a otkrio je Roko Markovina riječima: UZ humanitarni koncert, zaslugom čovjeka u čiju čast, na oproštaju od Lumbarde i izvodimo naš koncert, dragog nam župnika don Pera Butigana koji nakon 21 godine upravljanje župe svetoga Roka odlazi u mirovinu i napušta Lumbardu. Idemo zajedničkom pjesmom svih večerašnjih sudionika pozdraviti don Pera. I čuli su se vrli glasovi,zatim i tiše u pozadini Kroacijo iz duše te volim, i Sveti Roko čuvaj našu valu, svi su pjevali, a onda muk, kada je Marija Kriletić,tajnica zbora Sveti Roko poljubila dragog svećenika i uručila mu poklon sat-suvenir s posvetom od vjernika Lumbarde. Don Pero je zahvalivši, veselo upitao: Je li ovaj sat pokazuje Lumbarajsko vrijeme, na što mu je Roko Markovina odgovorio: Točno tako don Pero, jer po Lumbarajskom vremenu Vi nikada niste zakasnili u molitvi i pomoći župi Svetoga Roka.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: