Nalisovi čuvaju svoju ulicu

Zagrebačka obitelj Josip Nalis i njegova supruga Ljubica ovih se toplih ljetnih predvečerja (obično nakon morskog uživanja) nađu u staroj korčulanskoj ulici u najstrožem centru stare srednjovjekovne gradske jezgre,u Baničevićevoj ulici pored katedrale Sv.Marka (druga po redu poprečno s istočne strane između ulica Marka Andrijića i Opata don Iva Matijace).

Ovo je naša ulica,sa smiješkom ali i ponosito izgovara Josip Nalis, „njezin je stari naziv Cale Nalis“.

I kroz razgovor saznajemo kako do otkrića ulice obitelj Nalis nije nikada bila u Korčuli, i prilikom odlaska u mirovinu Josip se zainteresirao za rodoslovlje Nalis. Počeo listati mnoge istraživačke radove (među njima i njegovog oca i strica poznatog Hrvatskog glumca Antun Nalisa, i pronašao da je prezime Nalis porijeklom iz Dalmacije,iz Korčule, veći ih broj živi u Boki kotorskoj (Sutomore, Bar,Budva i Tivat).

I moj Josip počeo pričati o Korčuli kao da smo tamo rođeni i živjeli, dodaje njegova supruga Ljubica. Govorio u Zagrebu o Gradskoj vijećnici, kulama i zidinama,kulturno-povijesnim znamenitostima, moreški, posebno o katedrali sv.Marka.

E tu je pored nje i naša Nalisova ulica. Daljnjim istraživanjima pronalaze i dva prezimenjaka koji su u 18.stoljeću službovali u Korčuli kao svećenici.

Ja se našalila, kaže gospođa Ljubica „Kad tako dobro poznaješ Korčulu idemo na ljetovanje“. I to se dogodilo. Unazad šest godina Nalisovi su počeli redovito dolaziti u grad njihovih potomaka, zavoljeli Korčulu i prije tri godine kupili kuću u Gradskom kotaru Sveti Antun. Preko ljeta Josip je svirao i pjevao uz pomoć supruge na terasi poznatog restorana Maslina. Inače i Josip i njegova supruga Ljubica potječu iz glazbeničke obitelji, Ljubica se ističe kao pisac tekstova,a Josip glazbu i aranžmane.

Njihove pjesme izvode i poznatija imena,kao i njihova kći Marija, koja je kao dijete završila glazbenu školu “Vatroslav Lisinski“u Zagrebu (glasovir) kao učenica petog razreda OŠ. Također, pjevala u školskom zboru O.Š. Josipa Račića i to vrlo često kao solista na školskim nastupima.

I ona i njezin brat su s roditeljima počeli dolazit u Korčulu, i Marija se prije tri godine proslavila na Marko Polo Festu s pjesmom Kraljica pučine, dobila debitantsku nagradu, još kao maloljetnica. I ona i brat pretprošlo ljeto došli prije roditelja, i dogodila se ljubav i novo prezime Pecotić po njezinom suprugu Ivanu. Sada je i majka, stanuje blizu svojih roditelja u Korčuli, a njezin brat kao i mnogi mladići pronašao kraći ljetni ugostiteljski posao.

Djeca idu svojim putem,možda i pronađu neku ulicu,a mi našu Cale Nalis čuvamo u srcu,kažu nam Nalisovi.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: