Orhan za Talijane

  Danas (subota, 25.kolovozaa 2012.) predvečer mnogi kupači i šetači napuštajući plažu u blizini hotela Bon Repos zaustavljali su se pored čuvene konobe Lanterna (HTP Korčula) gdje je njihov kuhar Vlaho Stanišič imao jako težak i odgovoran posao. Odgovornost se savladava dugogodišnjim iskustvom, ali da je posao težak uvjerili smo se. Taj posao je težak blizu 30 kg (točnije 26) i zove se ORHAN ili GOF, riba izvanredne gastronomske osobine, koju je Vlaho čistio, zatim rezao na komade i uz pomoćnike više od polovice mesa je  završilo pečeno na žaru.Ovo je friška riba, govori Vlaho, prije pola sata je plivala i lovila manju ribu u blizini obale. I dok je Vlaho čistio ribu poveći stol na terasi konobe su zauzeli talijani. Ma kako se oni nađu tamo gdje se sprema friška riba, čuli smo komentare znatiželjnika.

Talijani nestrpljivi u čekanju počeli su pjevati i izgovarati njihovim naglaskom naziv ribe ricciola.

Večeras će se pojesti polovica,a nešto ostaje za sutra,završio je priču Vlaho Stanišić,dok je podizao izduženo i vrlo snažno orhanovo tijelo dugo 1,5 m,dužine i 26 kg težine.

Njegovo je bijelo meso, mekano i vrlo ukusno. Neki ga smatraju boljim od mesa zubaca ili pagara. Pečen na žaru i preliven maslinovim uljem prava je delicija.

Prijatelji dobre kuhinje su komentirali da je Gof za prehranu vrlo cijenjena riba,čije meso sadrži relativno visoki postotak bjelančevina i nizak postotak masti.

Svrstan je u visokokvalitetnu ribu, a najcjenjeniji i najukusniji dio gofa je tijelo iza glave,i poviše trbuha.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: