Prezentacija ISO norme

Grad Korčula je  prihvatio načela  izgradnje i implementacije sustava upravljanja kvalitetom (ISO 9001:2000), nakon što je u srijedu 3.ožujka,2010. u Gradskoj vijećnici predavač, menadžer kvalitete Mladen Priskić, predstavio spomenuti program službenicima i namještenicima gradske uprave, upravi KTD Hober i ustanovama u vlasništvu Grada Korčule te Gradske Turističke zajednice..

Kako je na predstavljanju kazano, već je niz općina i gradova RH prihvatio, izgradio i  primijenio sustav upravljanja kvalitetom, kao osnovu svakog budućeg poboljšanja procesa upravljanja i pružanja usluga svojim korisnicima – građanima,zašto Grad Korčula želi oformiti upravu koja će pružanjem kvalitetnih i svima dostupnih javnih usluga uživati povjerenje svakog člana zajednice.

O ISO 9001 je rekao da je to međunarodna generička norma, što znači da su svi zahtjevi općeniti i da se mogu primijeniti na svaku organizaciju bez obzira na njenu vrstu, veličinu i ponuđeni proizvod ili uslugu. Zahtijeva da najviša upravljačka struktura u nekoj organizaciji planira, provodi i kontrolira svoje djelatnosti prema kriteriju zadovoljavanja kupca / korisnika / građana svojih proizvoda / usluga, djelotvornosti i učinkovitosti svojih procesa i eliminiranju troškova koji su posljedice grešaka. Na području uslužnih djelatnosti uvode se u financijskim institucijama, zdravstvu, obrazovnim institucijama, prijevozničkim i turističkim organizacijama itd,gdje su ISO 9001 i ISO 14001 norme postale uobičajeni model upravljanja vladinim institucijama, uvode ih lokalne vlasti i gradske uprave.

Za dugoročan uspjeh u radu gradske uprave presudnu ulogu ima uvođenje standardnih radnih procesa i procedura kontrole kvalitete usluga, kako bi se građanima i svim ostalim institucijama zajamčila kvalitetna, transparentna i efikasna usluga. Osnovna vrijednost sustava upravljanja kvalitetom je sagledavanje čitave organizacije kao niza isprepletenih radnih procesa i procedura gdje kvaliteta ima presudnu i najvažniju ulogu, a uvijek u cilju zadovoljenja potreba građana.

ISO 14001 predstavlja međunarodnu normu koja se primjenjuje dobrovoljno na sve pravne osobe i koja određuje kako treba razviti učinkoviti sustav upravljanja okolišem,i temelji se na tri osnovna principa: Opredjeljenje za usklađenost sa zakonskim zahtjevima iz zaštite okoliša, opredjeljenje za trajnim poboljšanjima u zaštiti okoliša, i opredjeljenje za prevenciju onečišćenja.

Nikola Perić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

2 komentara “Prezentacija ISO norme

  1. Polu_Skojar (Uredi)

    A koliko to novo procesuiranje kosta porezne obveznike i koliko ce ta ulozena sredstva doprinjeti efikasnosti te iskljuciti korumpiranost iz igre vidjeti ce se jako brzo.
    Opisati ovaj ISO 14001 u dvije rijeci je “hrpa papirustine koja govori ono sto svi dobro znamo a koja nas dodatno skupo kosta i koja ce u moralno razrovanoj sredini samo donijeti nova piskaranja i troskove”.
    Nase je drustvo u dubokoj moralnoj krizi i za izvlacenje iz te krize trebaju radikalna rjesenja a ne kopiranje postupaka koje EU vrsi na njihovom zdravom drustvu i u hodu.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.