U Korčuli Izložba slika Dva umjetnika iz Žrnova

Sinoć (petak, 31.kolovoza 2012.) je u atriju Doma kulture u Korčuli otvorena zajednička izložba slika i fotografija „Dva umjetnika iz Žrnova“ (Nikola Biliš i Chris Agee), o kojima je u ime organizatora Centra za kulturu Korčula uvodno govorila ravnateljica Lana Filippi Brkić, istaknuvši uspjeh mladog umjetnika Nikole Biliša (rođen 1981.) koji je nakon fakulteta likovne umjetnosti završio i pravni. Poznaju ga mnogi umjetnici, a svojim je radom i primjerom popularan i cijenjen u svojoj sredini.

Drugi je umjetnik Chris Agee (1956.) poznato svjetsko ime rođen u San Franciscu od irskih roditelja, učio i izavršio niz umjetnosti irskih i američkih studija (Harvard). 80-tih se godina prošlog stoljeća stalno vraća u zemlju svojih predaka, da bi nedavno kupio kuću u Žrnovu na otoku Korčuli gdje s obitelji provodi svake godine na odmoru po nekoliko mjeseci. Autor je i triju knjiga pjesama, i stalni je suradnik najpoznatijih svjetskih novina, kao autor, esejist, prevoditelj, književnik, pjesnik i kritičar. Svoja je mnoga putovanja zabilježio i kao vrsni snimatelj,

Posebno za vrijeme ratnog boravka u Bosni. Na ovu se je korčulansku izložbu odlučio zbog podrške Nikoli Bilišu, koji je talentirani obrazovani umjetnik.

Izložbu je otvorio Ante Radovanović „Bjondo“ i sam akademski likovni stvaratelj i predsjednik ULUK (Udruga likovnih umjetnika Korčule), koji je na slikovit način uz stručnu ocjenu izložbe kazao kako je prije stotinu godina jedan putopisac spomenuo da je Žrnovo mjesto na kojemu će se poklanjati mnogi umjetnici.

Nikola Biliš je je bio i njegov učenik (Ante je i ravnatelj OŠ u Žrnovu), i napomenuo je da se uz Nikolinih 19 ulja na platnu s temama rodnog kraja, obrati pozornost na fotografije i tekstove Chris Agee koji je nadaleko poznat kao urednik u Irskoj,Velikoj Britaniji i SAD, gdje se i danas nakon 20 godina rata u Bosni čitaju njegovi tekstovi, jer je bio i aktivni član Irsko-Bosanske solidarnosti, uz njegove kulturne aktivnosti u potpori Bosni za projekte organizirane za djecu prognanih. Prvi je na engleskom jeziku uredio napisao i tri knjige uz antologiju bosanske poezije objavljenom nakon izbijanja rata u Bosni i naknadne genocida i dijeljenja. Izložba će biti otvorena do 17. rujna 2012. godine.

Tekst i foto : Nikola Perić

Pošalji dalje: