‘Ispada da smo mi sad sve izmislili, a lijepo sve piše u prijedlogu odluke’

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bačić i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić na jutrošnjoj konferenciji za novinare reagirali su na priopćenje Ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića u kojem stoji da se zapravo ukida samo jedna linija i to ona od Rijeke do Dubrovnika, u izvansezonskom razdoblju, a ne sve ostale linije koje su spomenute prije dva dana na pressici koju je je održao Županijski HDZ.

Podsjetimo, na toj pressici je istaknuto kako će se od 1. listopada, što se tiče naše županije, ukinuti noćna linija Korčule (i Hvara, Brača, Ugljana, Cresa, Malog Lošinja a za Rab se još raspravlja), smanjiti broj linija Orebić-Dominče, Prapratno-Sobra, uvesti manji brod za prijevoz Šipan-Lopud-Koločep-Dubrovnik te ukinuti linija Drvenik-Korčula. Također, namjerava se ukinuti jedan trajekt na relaciji Split-Vela Luka (inače ih voze dva dnevno).

– Sada ispada da je sve to plod naših izmišljotina! – kazao je Bačić i novinarima predočio prijedlog odluke određivanja državnih linja u javnom prijevozu u pomorskom prometu u kojem, tvrdi Bačić, se nalaze sva ukidanja i smanjivanja pomorskih linija o kojima su oni govorili. -Izračunali smo da će se prema toj vladinoj odluci zapravo ukinuti 25 posto linija prema svim hrvatskim otocima – dodao je Bačić i istaknuo kako ovo nije prvi put da Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dovodi u zabludu građane Dubrovačko – neretvanske županije.

-Nitko ne zna kako će nas ova Vlada povezati s ostatkom Hrvatske. Hoće li to biti s Pelješkim mostom, koridorom kroz Neum ili pak autocestom … to nikome živom nije jasno. Tom paketu pripada i njihovo priopćenje po kojem sada ispada da mi zapravo plašimo otočane s nečime što oni kao ne razmišljaju učiniti, a sve lijepo stoji u prijedlogu odluke – objasnio je Bačić. Dalje, osim navedenog izvansezonskog reda plovidbe naveo je kako Vlada namjerava skroz ukinuti linije Rijeka-Split-Starigrad-Korčula-Dubrovnik, Zadar-Sali-Zaglavje, Brodarica-Krapanj, Komiža-Biševo i Drvenik-Dominče.

Još je jednom ponovio kako je takva odluka Vlade nedopustiva te je kazao ako Ministarstvo nije u stanju rebalansom pronaći iznos od 38.1 milijuna kuna onda neka hrvatske brodare oslobodi plaćanja cestarine po litri goriva koje koriste za plovidbu.

Župan Nikola Dobroslavić nakraju je istaknuo kako se ova Vlada ne može ovako bahato ponašati te kako očekuje izmjenu ovakvog prijedloga pomorske povezanosti. Župan se kratko osvrnuo i na novi prijedlog statističkih regija kazavši kako su sada predložene dvije statističke regije i unatoč tome što Vlada tvrdi da je tako bolje ima puno prigovora na takav prijedlog.

-Ja se pitam ako je bolje da ih imamo dvije a ne tri, zašto Vlada takav prijedlog nije obznanila prije dogovora s EU, zašto ga nije raspravila sa hrvatskim županijama u javnosti i objasnila zašto je takav model bolji? Ako je Zagreb kao narazvijeniji grad Hrvatske u dosadašnjoj podjeli bio teret sjeverozapadnoj Hrvatskoj odnosno Varaždinu, kako to da sada taj isti Zagreb nije teret nerazvijenoj Slavoni? To je nelogično i to Vlada mora objasnit!’ – kazao je župan.

(ap) DV

Pošalji dalje: