‘Pitanja mnogo, a odgovor je jedan: Veleizdaja!’

Dr. Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova tvrdi:

“Tuđmana je zanimalo kako je Komisija došla do razgraničenja na moru, na što mu je brigadir Dobranović rekao da je to rješenje sugerirao Hidrografski institut iz Splita, da su pomno proučeni katastarski dokumenti i da su obavljeni razgovori s ljudima na terenu. Tuđman je nakon toga odlučio potpisati Ugovor.

U ad hoc formiranoj  međudržavnoj komisiji za razgraničenje koju su s hrvatske strane vodili tadašnji pomoćnik ministra vanjskih poslova Joško Paro i brigadir Hrvatske vojske Željko Dobranović, Dobranović je bio zadužen za karte i sigurnosni aspekt’. – stoji u dopisu koji je medijima uputio Vicko Ivančević iz HSLS-a.

– Nakon ovakve i sličnih izjava Hrvatski hidrografski institut iz Splita u priopćenju koje je potpisao doc. dr. Zvonko Gržetić, ravnatelj Instituta navodi: „ Morska granica RH s BiH iscrtana je po koordinatama sukladno direktnom zahtjevu Ureda predsjednika Franje Tuđmana i kao takva predana natrag Uredu predsjednika”. Pitanja mnogo, a odgovor je jedan: Veleizdaja. Odgovorna i hrvatskim interesima posvećena Vlada predložit će Hrvatskom saboru imenovanje Saborskog istražnog povjerenstva da se razotkrije veleizdaja te ugovor o razgraničenju proglasi ništavnim umjesto da srlja s prijedlogom ratifikacije ugovora kojim se hrvatski državni teritorij predaje drugoj državi. Ovih dana po medijima nas neki stručnjaci međunarodnog prava plaše mišljenjem da odustajanje od ugovora, potpisanog tada od predsjednika Republike, znači ponovno utvrđivanje granice s Bosnom i Hercegovinom. Pitamo: Zašto na osnovama međunarodnog prava ponovno ne utvrditi granicu s Bosnom i Hercegovinom? Čega se Republika Hrvatska treba plašiti? Zar je tim ugovorom oštećena Bosna i Hercegovina! E MOJ NARODE!, završava svoj dopis predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a Vicko Ivančević.

Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: