Najduži živući most na svijetu

Točno u deset sati spojene su Komarna i Brijesta, premošćen je Neretvanski kanal, povezan hrvatski sjever i jug  najdužim živućim mostom na svijetu, barkama, brodicama i lađama punim ljudi. Da je Neretvanski kanal premošćen obznanio je Knez Domagoj sa svojim strijelcima privezavši čvor konopca koji je krenuo od Brijeste i Komarne te ispaljivanjem signalne rakete. Veličanstven prizor u Neretvanskom kanalu. Nekoliko tisuća stanovnika hrvatskog juga, predvođeni neretvanskim lađarima i braniteljskim udrugama s petstotinjak brodica izgradili su “živi pontonski” Pelješki most. Potporu im, po riječima organizatora, daju sve političke stranke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ipak na moru su samo viđeni HDZ-ovci.

Svojevrsni politički performans u Neretvanskom kanalu i nikada viđen prizor u svijetu, lađe jedna uz drugu poredane u dužini od 2,5 kilometara, koliko je dužina mosta za Pelješac. Dekor odaje jedinstvo Neretve, Pelješca, Dubrovnika, Korčule. “Ne damo škoje-hoćemo most”- poručeno je s nekoliko transparenata na brodovima.

S razglasa su se orile domoljubne pjesme, prednjačio je Thompson, a puštena je i Moja Domovina. Okupljeni u Neretvanskom kanalu pod sloganom “Bilo naroda-gradimo most” jedinstveni su da se pelješki most mora nastaviti graditi.

“Oni koji su protiv izgradnje Pelješkog mosta, protiv su cjelovitosti Hrvatske”. Tako je odlučio narod jer je hrvatski suverenitet neupitna svetinja. Budući je projekt mosta završen, napravljene sve potrebite studije pronašlo se i financijsko riješenje, poručeno je hrvatskoj javnosti iz Neretvanskog kanala.

Most će se prodavati na centimetre. Svaki centimetar osam tisuća kuna. Sigurni su da sa prodajom neće biti nikakvih problema jer se već javljaju naši ljudi iz zemlje i inozemstva, koji su zainteresirani za kupovinu i po više centimetara. Njihova će imena biti upisana na brončanoj ploči, koja će se postaviti na most.

Ipak, sa skupa je upućena i politička poruka aktualnoj Hrvatskoj vladi.

– Najoštrije prosvjedujemo protiv izjava visokih državnih dužnosnika o prepuštanju hrvatskog teritorija BIH, jer bi to zauvijek onemogućilo spajanje i povezivanje hrvatskog juga a time i onemogućilo gradnju mosta. Stoga najozbiljnije upozoravamo vladu i Sabor, koji najavljuju da će uskoro napraviti grubi presedan odricanjem dijela teritorija RH,što je suprotno Međunarodnom pravu i Ustavu RH a po članku 132 Kaznenog zakona predstavlja čin veleizdaje, za koji je predviđena kazna zatvora do 40 godina – poručeno je iz Komarne, nakon spajanja lađa i brodica u most.

– Zadovoljan sam odazivom. Most gradimo i most smo izgradili – kratko je kazao predsjednik udruge Zavijet, Mladen-Braco Milošević, jedan od organizatora skupa.

Stanislav SOLDO – DV

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Najduži živući most na svijetu

  1. Stanislav Deak (Uredi)

    Bravo, ali zar se moramo stalno borit za ono što nam zaista pripada.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.