Korčulanski načelnici ne prihvaćaju, niti-su suglasni s eventualnim ukidanjem

Nakon što je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture najavilo promjene reda vožnje za Korčulu, (skoro) svi korčulanski načelnici uputili su pismo ministru koje prenosimo u cjelosti:

– U svezi Vašeg traženja da se očitujemo o Prijedlogu Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu, a koji nam je dostavljen dopisom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture; KLASA: 342-01/12-01/552, URBROJ: 15-04-12-7, od 24.srpnja ove godine, očitujemo se kako slijedi;

Općina Vela Luka, Općina Blato, Općina Smokvica i Općina Lastovo ne prihvaćaju, niti-su suglasne sa eventualnim ukidanjem: Dnevne linije broj 604 s polaskom iz Splita u 10,30 sati. Izmjena minimalne učestalosti linije 634 Orebić-Dominče, a pogotovo ukidanje noćne linije u 00,10 iz Korčule 10,30 iz Orebića kao i promjene minimalnog kapaciteta 100/400 na 50/200.

Ukidanje pristajanja u sezoni u Prigradici na brzobrodskoj liniji 9608 Korčula-(Prigradica) – Hvar – Split. Traženje ukidanja ovog pristajanja isključivo na zahtjev Grada Korčule nema nikakvih ekonomskih učinaka, te bismo po istom principu komoditeta mogli tražiti ukidanje pristajanja brzobrodske linije Split-Hvar-Vela Luka u Hvaru.

U skladu s načelnim dogovorom sa sastanka održanog dana 21. ožujka 2012. godine u Lučkoj upravi Dubrovnik, tražimo da se u razdoblju od 01. lipnja do 01. listopada uspostavi nova linija Lastovo – Korčula – Dubrovnik, koja bi na optimalan način konačno povezala Općinu Lastovo sa županijskim središtem.

Smatramo suvišnim argumentirati naš nebrojeno puta ponavljan stav o broju pučanstva, depopulaciji otoka, razvijenosti naših Općina i otoka u cjelini, kao i potrebama gospodarstva i stanovnika ovog Otoka, koji unatoč svim problemima pokušava zadržati ovo malo stanovnika, a pogotovo mladih, na otoku. Problem nepovezanosti, udaljenosti, glavni su uzrok stagnaciji gospodarstva, a posebno razvoju turizma. Razvijati turizam, gospodarstvo i poduzetništvo u uvjetima ovakvih cijena trajektnih karata i na kraju biti svjedok još i ukidanju pojedinih linija radi uštede minornih sredstava u Državnom proračunu, za nas je neprihvatljivo.

Posebno želimo istaći i naglasiti činjenicu kako će ove trajektne linije, a naročito linija br. 604, Lastovo-Vela Luka-Split, značajno dobiti na važnosti u svijetlu skorašnjeg ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i odgovarajuće primjene schengenskih pravila na graničnim prijelazima od 1. srpnja 2013.godine.

Držimo realnim za očekivati da će do rješavanja problema prometne povezanosti Dubrovačko – neretvanske županije sa ostatkom Države, ove trajektne linije biti realna prometna alternativa, kako za stanovnike otoka Korčule, tako u Dubrovačko-neretvanske županije u cjelini, stoji u pismu korčulanskih načelnika.

DV

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Korčulanski načelnici ne prihvaćaju, niti-su suglasni s eventualnim ukidanjem

  1. porto (Uredi)

    Kad im treba ta linija iz Prigradice onda neka katamaran iz Lastova prvo gre iz tamo pa u Luku. Liniju iz Korčule treba oslobodit da stane više svita, i našega i gostiju.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.