Nedozvoljeno sidrenje jahti

Bez obzira koliko Ministarstvo mora i prometa ulaže napora za poštivanje i čuvanje luka,plaža i priobalja, sve više smo svjedoci gotovo svakodnevnih pojava glisera koji i u malim prostorima korčulanskog otočja razvijaju veliku buku i brzinu, izazivaju strah kod mještana i njihovih barki. Prisutno je i svakodnevno nelegalno i nekontrolirano sidrenje jahti, bez prijava o boravku, čime gube zaradu i lučke kapetanije, marine i koncesionari. Najsvježiji primjer se dogodio u večernjim satima jučerašnje nedjelje, u mirnoj vali Prvi žal u Lumbardi (ispod kuće našeg znamenitog kipara Frana Kršinića), gdje se usidrila velika jahta-grdosija od 15 m, i jutros je u ponedjeljak osvanula na istom mjestu sprječavajući kupače koji su došli na plažu.

Mještani su kao i obično prokomentirali kako nema ni reda ni zakona. I Vaš suradnik iz Korčule (Nikola Perić) dobiva poziv od Udruge „Bašćina“ iz Lumbarde, koji bespomoćno pokušavaju prijaviti plovilo. Sanda Hančević iz udruge Bašćina (poznata arheologinja) nam priča: Pogledajte kako su cime razvučene preko mora i plaže i  onemogućile su uobičajene jutarnje gušte i domaćima i gostima. Svjedočeći s jedne strane o bahatosti vlasnika jahte, a s druge strane o neučinkovitosti nadležnih službi. Ne budi nam teško, zvali smo redom (Sanda nabraja) prvo Lučicu Lumbarda koja je ovim potezom na gubitku, jer usidreni jahtaš „na divlje“ nikome ne plaća vez. S druge strane telefona dobili smo tek uputu da zovemo Lučku kapetaniju u Korčuli. Osim što je Lučku kapetaniju jedva moguće dobiti na telefon, ne dao Bog da Vam život o njima ovisi, jadikuju članovi Bašćine.

Ne samo što je službenik s kojim smo razgovarali bio potpuno nezainteresiran za slučaj, nego nam je rekao i ovo: „Ne mogu ništa učinit, šef je na godišnjem“. Dakle kad je šef na godišnjem, Lučka kapetanija je paralizirana, ili je šef jedina osoba koja u kapetaniji uistinu radi? Ali eto, da ne bude baš sve crno, svijetla točka ove priče je Pomorska policija koja je odmah potvrdila da će izaći na teren, radosno nam kaže sugovornica, uz komentar: „Ovdje nije glavni problem ni bahatost jahtaša, ni pokvareni gušt nečijeg jutarnjeg kupanja. Ali u državi gdje je nezaposlenost izrazita i strašna, prava je sramota ne obavljati posao za kojeg si plaćen. Kad ćemo svi skupa početi misliti na to“? pitanje je članova Udruge Bašćina iz Lumbarde.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

3 komentara “Nedozvoljeno sidrenje jahti

 1. Smrkinić (Uredi)

  Ovdje je jedini problem malomištanska ingordeca bezposličarenje zavist i čangrizavost.
  Zamisli problema; usidrena jahta ispred kuće znamenitog kipara na prvom žalu u Lunbardi razvukla konope na kraj i čak prenoćila tako, grozno.
  Trebali ste zvat i državnu službu za zaštitu i spašavanje da Vas spasi od Vas samih.
  A mriže konstantno razvučene na tom i drugim mjestima u okolnim uvalama bez senjali,to nije bahatost,i nema opasnosti, ova jahta je s zorom islovila ma su mriže svih vrsta i veličina ostale i samo se pregledavaju kroz ruke i ponovo spuštaju na isto misto, i za njih samo mištani znaju, jer su bez senjali.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. henry (Uredi)

  Pohvala Sandi koja se izgleda jedina zalaže da nam bahati stranci ne **** na glavu. A drugo kuća Frana Kršinića nije na prvom žalu u Lunbardi, već je na Koludrtu u Lumbardi. I ako ima mista u marini zbog čega bi to bilo u redu da se netko tko nije u nevolji sidri tamo gdje to nije previđeno? pitam kapetana Smrkinića.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.