Sutra je 100. rođendan Krista Grbina

Kristo Grbin 19. rujna ulazi u stotu godinu. Rođen je u Žrnovu u dobrostojećoj zemljoradničko obitelji a u tadašnjoj Austro-ugarskoj monarhiji te je preživio i nadživio više država da bi doživio i posljednju Hrvatsku za koju kaže da mu je najdraža ali da nije zadovoljan jer nema dovoljno poštenja, rada i socijalne pravde.

Još ga drži mladenačka znatiželja pa prati događaje oko sebe koliko mu zravlje dozvoljava. Bistar je i pronicljiv kao i uvjek ali često tužan jer je prošle godine izgubio svoju Tonku nakon sedamdeset i jednu godinu zajedničkog života. Neki dan je posjetio  njezin grob pa joj kaže da će uskoro i on doći da bi se odmah ispravio: ˝A ne, donijet će me˝, reći će, ne sa previše entuzijazma, ali je očito da  ga nije napustio osječaj za humor.

Kao ˝prekobrojni˝ član obitelji napustio je svoj dom u trinajestoj godini te u Zagrebu pohađao školu gdje je jedno vrijeme o njemu skrbio njegov ujak povratnik i Amerike. Iz građanske prebacili su ga u trgovačku školu da bi izučio zanat i ˝šegrtovao˝  da bi potom radio kod uglavnom židovskih trgovaca gdje je naučio trgovačku uglađenost  i vrijednost rada.

Sredinom tridesetih godina vratio se je na Korčulu kako bi se samostalno bavio trgovinom te je u kratkom vremenu  počeo vrlo uspješno raditi na više lokacija u gradu Korčuli sve do početka drugog svjetskog rata pa kaže: ˝Oduzimali su tada jedni drugi pa treći, dok se više nije imalo od čega uzimati˝.

1943 godine, nakon pada Italije mobiliziran je od strane partizana, a nakon vojne obuke u Mostaru radi narušenog zdravlja vratio se Tonki i malome sinu. Po završetku rata su ga njegovi Žrnovci i formalno progonili tako da zamalo nije i zaglavio u vihoru nadobudnosti  kasno dolazećih heroja, zavisti i zloće. O takovim bolnim sjećanjima Kristo nerado govori ali na pitanje tko su bili ti progonitelji  samo je kazao: ˝A bit ćeda je bio onaj Buta, ali eto ni njega više nema˝.

Kao i uvjek  tih i samozatajan ponekad se i sjetno  zagleda u more možda prebire po sječanjima ali ne predugo jer volja za životom ne dozvoljava mu malodušnost što je mogućno i tajna njegove dugovječnosti

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Sutra je 100. rođendan Krista Grbina

  1. ANTE GRBIN (Uredi)

    ANTE GRBIN , ROĐEN 19.09.1970 , dao Bog da mi je Kristo Grbin rođak i da imam njegove gene dugovječnosti

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.