U Korčuli dodjela priznanja darivateljima krvi

Pod nazivom Darujemo krv, poklanjamo osmijeh, održana je sinoć (srijeda, 19. rujana 2012.) svečana dodjela priznanja darivatelja krvi Grada Korčule i općine Lumbarda.
Organizator, Gradsko društvo Crvenog križa Korčula uspjelo je privući u dvoranu Doma kulture veliki broj darivatelja i građana, koji su već u atriju doživjeli dobrodošlicu izložbom radova učenika 4. razreda OŠ.

Svečanost se je zatim provela u dvorani gdje je predsjednik Korčulanskog društva Crvenog križa, dr. Davor Penić zahvalio brojnim darivateljima koji se redovito odazivaju svakoj akciji, jer još nije pronađena mogućnost umjetnog pravljenja pripravaka krvi, zato mi i po nekoliko puta godišnje sve veću potrebu za „kapima života“ provodimo u suradnji s transfuzijskim službama, što je rezultat i kruna da smo prema broju davanja među najboljima u Hrvatskoj, konstatirao je dr. Penić.

Na isti način je zahvalila dr. Dolores Martinović, specijalist transfuziolog iz Opće bolnice Dubrovnik, uz napomenu da će se i danas u Domu kulture organizirati još jedna cjelodnevna akcija, s koje darivatelji pomažu u liječenju,spašavanju i ozdravljenju pacijenata, koji znaju da se sa sigurnošću mogu obratiti korčulansko-pelješkim darivateljima,koji ste svi skupa u ovom društvu, ponosu i naše županije.

Nakon pozdravnih riječi zahvalnosti prišlo se je dodjeli priznanja, dok su u pauzama dodjela nastupali: KUD„Ivo Lozica“ iz Lumbarde, Dječja Mala Kumpanija iz Čare, ženska klapa Korkira i trio „Enigmatiko“ iz Korčule.

Na svečanom stolu je bilo poredano 175 zahvalnica i priznanja, koje su (od 5 do 95 darivanja) uredno sortirali i pomagali potpredsjednici GDCK Korčule: Asja Perčić i Ranko Klisura, dok je svom predsjedniku pomagala ravnateljica Marijana Milat.

Predsjednik društva dr. Davor Penić je uz šaljivu komunikativnost ohrabrio mnoge darivatelje kojima nije bilo lako primiti zahvalnicu. Većina ih nije ni došla, njima je lakše davati svoju krv, nego doći po priznanje, prokomentirao je dr. Penić.

Za 5 davanja krvi zahvalnice je primilo 24 darivatelja, za 10 puta-51, 20-27, 25 puta krv su dale samo žene, 30 puta je bilo 25 darivatelja, 40-15, 50 puta njih 12 je uz zahvalnice dobilo i mali srebrnjak, i na kraju rekorderi od 75 do 95 puta krv je dalo njih šestorica. Apsolutni rekorder je Branko Kalođera koji je svoju krv poklonio u 95 doza. Približavaju se: Miro Ivanišević s 86, Nikola Didović 83, i trojica po 75 puta: Gojko Ardelić, Žarko Didović i Ranko Klisura, te Franica Đivanović kao volonterka s 70 doza.

Rekorderi u broju darivanja su uz zahvalnice dobili na poklon i Veliki srebrni znak Hrvatskog Crvenog Križa, GDCK Korčule s velikim ugraviranim brojem darivanja. Simpatično je bilo popratiti na okupu i ponosnu obitelj Klisura (otac Frano, majka Marija, i sinovi Ranko i Žarko) koji su do sada dali preko 210 doza krvi.

Nakon toga su darivatelji posjetili hotel Korčulu gdje im je priređen tratamenat, a darivatelji su poklonili i zajednički osmjeh, do današnje nove akcije prikupljanja krvi.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: