Velolučani ne prihvaćaju prijedlog županijskog prostornog plana

Na osmoj sjednici Općinskog vijeća nakon duže rasprave nije prihvaćen prijedlog Nacrta konačnog prijedloga Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije.Predložili su slijedeće izmjene:

1. Prenamjena prostora poluotoka Privale u turističku zonu .

2. Jasnije istaknuti spornu granicu između Općine Blato i Vele Luke na predjelu  Potirna

3. Turistička uvala Gradina da se odredi kao nautička luka.

Velolučani žele da se Privala demilitarizira,jer se na njoj nalaze određeni vojni objekti.Umjesto da se prihvate argumentirani zahtjevi velolučke općine MORH već više od deset godina ignorira opravdane zahtjeve o demilitarizaciji.U zadnjem odgovoru ministra obrane RH Branka Vukelića piše: Privala je perspektivni vojni objekt na otoku Korčula u funkciji pomorske baze „Jug“.Velolučani su izričito protive toj namjeni.

Privala se nalazi na zapadnom dijelu velolučkog zaljeva,površine 188 hektara u neposrednoj blizini je otok Proizd izletište i kupalište Velolučana i gostiju. To je najatraktivniji predjel za razvoj turizma, budući je turizam gospodarski pravac razvoja Vele Luke i njene gospodarske budućnosti.

Jasnije istaknuti u Prostornom planu spornu granicu između susjedne Općine Blato s Velom Luku na području Potirne.

Turističku uvalu Gradina nalazi se samo dvije milje udaljena od Vele Luke,legalno je i besplatno sidrište.Prema nautički kartama,u dugom velolučkom zaljevu dozvoljeno je sidrište.U prošloj turističkoj sezoni na sidrištu u Gradini više od tisuću nautičkih plovila.Najgore je, što se tim nautičarima ne naplaćuju nikakve pristojbe,a smeće se najvećim dijelom baca u more. Velolučani žele da se to stanje promjeni , da Gradina postaje nautička luka pod ingerencijom Velolučke Lučke uprave,a ne Županijske lučke uprave. Kako bi se nautičarima napravili sidrišta za njihove brodove i legalno naplaćivali usluge.Nautičara,novaca i reda – nikada dosta,vrijeme je da se ovaj problem konačno riješi.

Ove zahtjeve potrebno je dogovoriti s mjerodavnim ministarstvima,županijom i  zavodom za prostorno planiranje.

M.Cetinić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: