Korčula dobila natkriveni plivački bazen

Višegodišnji san korčulana sinoć (subota, 22. rujna 2012.) se pretvorio u stvarnost. Nakon 3 godine i dva mjeseca od početka gradnje i nakon više desetaka godina čekanja zatvorenog bazena konačno ga Korčula ima. Uz popratne prostore školjka bazena je dužine 33 i širine 25 metara, što je standard za vaterpolske utakmice, te plivačka natjecanja u malim bazenima. Financiranje izgradnje su preuzeli Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture,Grad Korčula i Dubrovačko-neretvanska županija, čiji su ukupni troškovi oko 40 milijuna kuna.

Nakon što je objekt blagoslovio korčulanski župnik don Frano Kuraja, sinoć je uz prepuno gledalište korčulanske javnosti i svih prijatelja vaterpola i plivanja, uglednih gostiju, gospodarstvenika, političara, javnih uglednika i drugih sportaša svi su se dostojno poklonili bazenu s imenom Gojko Arneri, u sjećanje na čovjeka koji je svoj životni vijek poklonio Korčuli, vaterpolu i plivanju, trudi se da Korčula nakon puno godina odgajanja reprezentativnih plivača i vaterpolista mora imati zatvoreni bazen. I Gojko nije doživio otvaranje, ali će njegovo ime služiti svima kao poduka da se kroz plivanje opredijele na zdrav život. Iako bazen ima 400 sjedalica na tribinama, Ustanova ŠOK (Športski Objekti Korčula) koji upravljaju bazenom, i KPK (Korčulanski Plivački Klub) uspjeli su dodatno postaviti još 270 sjedala uz rub bazena te na balkonskom dijelu, svjesni da se svi posjetitelji trebaju osjećati spontano. I organizacija je bila vrhunska, pomoćno osoblje, redari, zaštitari, rukovodstvo predvođeno ravnateljem ŠOK-a Daliborom Antunovićem opravdali su svojim dežurstvom da sve bude zadovoljavajuće.

A tek parkiralište, mogao bi se posramiti i Tommy. Jedino,moguća zamjerka što u večernjim satima nije svijetlila vanjska rasvjeta.

Pozdravne su riječi uputili korčulanski gradonačelnik Mirko Duhović i župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, i ministar sporta i obrazovanja Željko Jovanović. Svi su oni pokazali i daljnju spremnost u praćenju ovog vrijednog objekta.

Svečanost otvaranja bazena i puštanja u pogon započeo je pozdravnim riječima dr. Livio Balarin, u ime inicijativnog odbora za izgradnju bazena, kada su oni započeli prije 7 godina prve radnje da se ispune administrativno-tehnički preduvjeti i osjećaj kod građanstva za bazenom.

Dr. Balarin je posebno izdvojio aktivistu i legendu korčulanskog plivanja Andra Depola koji je bio i Europski rekorder u plivanju, zahvalivši i bivšem ministru Branku Bačiću koji je uspio sa suradnicima staviti pred Vladu ovaj ambiciozni projekt. Dr.Balarin je svečano bacio loptu u vodu, označivši bazen otvorenim,i skoro da nije skočio za loptom.

Zatim je započeo vaterpolski turnir polufinalnih utakmica. U prvoj je dubrovački JUG CO lako došao do pobjede protiv splitskog MORNAR BS rezultatom 16 : 7 (6:2, 4:2, 4:1, 2:2).
U drugoj polufinalnoj utakmici se očekivalo da će se favorizirano riječko PRIMORJE EB namučiti protiv zagrebačke HAVK MLADOST, a oni se više mučili brojenjem zgoditaka 15:6 (6:2, 4:2, 2:0, 3:2). Danas poslijepodne se nastavljaju finalne utakmice za 3.mjesto igraju poraženi, a zatim i pobjednici polufinalnih utakmica.

Turnir je oduševio publiku,jer je u ovim klubovima nastupilo čak 16 igrača iz 5 nacionalnih selekcija sudionika olimpijskog turnira u Londonu. Zato su mnogi i prokomentirali da je ovo večeras olimpijski turnir, jer su po prvi put okusili korčulansku bazensku vodu mnogi zlatni vaterpolisti: Barač, Bošković, Buljubašić, Bušlje, Dobud, Joković, Muslim, Obradović, Pavić, Sukno, Vičan, kao i olimpijci iz Crne Gore Ivović i Janović, Mađari braća Varga, Španjolac Garcia, Amerikanac Azevedo, Rumunj Radu, među njima i donedavni reprezentativci Karač, Krapić, Marković.

Publiku je pozdravio i proslavljeni izbornik Ratko Rudić (sada direktor VSH), te Ivica Tucak novi izbornik Hrvatskih vaterpolista, kojemu je boravak u Korčuli bio provjera budućih reprezentativaca.

Poseban stručni pogled imao je u Gojkovom bazenu i trener Juga Veselin Đuho, koji za tri dana igraju Europsko prvenstvo protiv Crvene Zvezde iz Beograda. Turnir je iznio mnoge dodatne zanimljivosti, kao nastup poznatih vaterpolista Juga iz Dubrovnika: Obradović, Sukno i Vičan, koji su u kapicama Primorja po prvi put zaigrali protiv bivšeg kluba. Bilo je lijepo popratiti i mlade kapekaše koji su mimohodom oko cijeloga bazena svojim motom mogli senjavati da se od njih kao i od bazena očekuje uspješna budućnost.

Tekst i snimak: Niko Perić uz napomenu da je dr. Balarina snimio Neno Kosović

Pošalji dalje:

2 komentara “Korčula dobila natkriveni plivački bazen

  1. korkyranin (Uredi)

    Čestitan KPK-u i kapekašima, lipa stvar. Ma bi mene isto više veselila vijest tipa: “otvorena tvornica na Korčuli”, “obnovljen škver u Korčuli”, “renovirano HTP Korčula”, “gradonačelinik privukao strane investitore u Korčulu”, itd…

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.