Još jedna stogodišnjica!

Dana 27. rujna 2012. je stoti rođendan Marije /Sele/ Kovačević rođ. FORETIĆ KRUPNIK pok.Ivana. Rođena je u Korčuli u građanskoj pomorsko trgovačkoj obitelji. Otac Ivan se školovao u Beču. Građansku školu je završila kod sestara Dominikanki i gradskoj građenskoj školi /da se ne ukine ista zbog Taljanske škole i škole Dominikanki/

Imala je šestero starije braće /Dinko, Vinko, Mitre, Ivo, Mladen i Srđo/. Bilo je veliko veselje da se rodila kćer-seka-Sela. Muški uticaj bio je i taj da je imala „strast“ penjati se na najviša stabla. Obitelj prihvaća i drugačije. Čitaju se novine, sluša se radio ,a ne fali i polemika. Obitelj posjeduje kaskadni vrt sa parkom i stradunom sa kipovima i odrinom,a koji završava sa crkvicom Pomoćnice kršćanske /1886./. Vrt je 1953 zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. Koncem 19.stoljeća bečki inžinjer rješava problem oborinskih voda koje su pravile poplave.

Tako Korčula dobiva odvodni kanal i prvu kanalizaciju do mora-Također tada Korčula dobiva prvo navodnjavanje. Skuplja se kišnica sa Pelavog mira i cijevi se provode po vrtlu.
Majka Frana /Fančeskina/ je vođa hrvatskog otpora protiv Taljana. Stoga je osuđena na galeru /Sardinija/.  Škapulao ju je šef carabiniera Gigino Sconamiglia, koji se zaljubio u Eleonoru Mirošević prvu rodicu Marije. Frana Foretić je presjednica odbora za doček Jugoslavenske vojske. Veštit je sašila Ana Donadini, a kruh i sol držala je Marija /9 .god./. To nije ništa čudno. Obitelj Foretić je bila demokratska, građanska, katolička i hrvatska. Najvažnije da su otišli Taljani. God. 1941 Frana Foretić je plakala tri dana pošto su ponovo došli Taljani.

Poznatim zakonom kralja Aleksandra o agraru i nevračanju dugova otac Ivan upao u veliki dug pa se zabio u kuću od srama. On nikad nije dužnom seljaku odbio dati vriću muke oli cukra. Nitko nije ništa vratio  ni dao litru ulja pa je otac Ivan prodavao kuće kao četiri velike brodske pulene, a koj se  danas srećom nalaze u Pomorskom muzeju u Splitu. Još su dva Blaćanina 1944. OZNI prijavila brata Mladena, jer je pitao da štogod vrate. Jedva se izvukao Dakse.

U krasnom dvoru obitelji Foretić skupljali su se intelektualci i umjetnici Korčule, Zagreba i Beograda: Dinko Tomašić, Petar Šegedin, Ladi Fazinić, Dušan Arneri, Jozo Fazinić, Stjepo Marinović, Cvito Fisković Ante Jeričević te Ljubo Babić, Margarita Froman, Antun Dobronić, Jakov Gotovac, Ivo Tiardović, Juraj Tkalčić, Zdenka Zikova /pjavala je Castu divu u kanalu po bonaci/, Ivan Dežman, Mihovil Logar, Čiril Ličar, Lazo Marjanović itd.

Stalni gosti su bili fratri Badijaši, propovijednici i profesori Venceslav Bandera i Marijan Blažić /ubiven na Daksi, a napadao je NDH/, Barnardinn Sokol /kompozitor – ubiven 1944, valjda zbog dječje glazbe/, Vid Mihičić /partizan/, Vjeko Bonifačić, Lav Krivić kao i Celestin Fučić, koji je 40 god. proveo u samostanu nad Orebićem i dobio svoju ulicu za vrijeme komunizma.

Marija je završila Muzički akademiju u Beogradu i to teoretske predmete i klavir  u klasi Čirila Ličara.

Stanovala je u svoje rodice Marija Depolo Jajagren. Pjevala je šest godina u Prvom Begradskom pevačkom društvu. Pohađa koncerte i opere. Prva u Korčuli svira na klaviru novu glazbu Moreške skladanu od Krste Odaka. God.1935. postaje direktorica Primorske muzičke škole u Splitu tada jedine u Dalmaciji pod ingerencijom Ministarstva. U Splitu svira na kocertima. Prati na klaviru svoga brata Sergija /najbolji hrvatski Otelo i Miće –Ero/ Sudjeluje u velikim društvenim plesovima u Splitu , a Srđo svira. Supruga Petra intrala je u muzičkoj školi gdje je on usavršavao sviranje violina /Leo Kofman/. Otac Ivan po starim navadama dobro se propitao o obitelji Petra /Piera/ Kovačević-Martin.

Petar je sa bratom „morao“ doć u Korčulu na obid, razgovor i upoznavanje. Tada ja otac Ivan dao svoj blagoslov i nije falio. Petar potiće iz finacijske skromne građanske hrvatske obitelji, ali sa velikom bibliotekom i poštenjem. Obitelj Kovačević-Martin osnovala je Hvarsku glazbu pred 175 god. Petar je volio Korčulu i bio je veliki prijatelj sa Milom Telenta. Bio je odličan gimnastičar, lovac, ožolandur, planinar  do 101.god., violinist, trubač u glazbi kompozitor, lingvist /super Francuski i taljanski/ uz hobi strojarske mehanike i elektrike.

Marija 1944. odlazi u El Shatt. Piero je organizirao zbjeg iz Hvara. Povratkom u Split dava lekcije glasovira i pomaže čuvat rodbinu. To je nastavak obiteljskog nsljeđa. Majka Frana rođ. Depolo Jajagren obilno je hranila siromahe i napuštenu djecu. Stari barba capetan Mitre darivao je siromahe, odazivao se svima na kumstva i darovao je  svoju veliku kuću Javnoj dobrotvornosti za smještaj siromašnih Korčula na ./bivši dom starih u marini /

Marija ima Martina i Ivanu. Među ostalim odgajala ih je i sa violinskim kocertima Beethovena i Mozarta/ Piero violina, Marija klavir/, izletima, pohađanjem kazališta i kocerata kao i dolascima u Korčulu i bratovštinom Sv. Roka. God 1993 oborio je pješak u pješačkoj ulici, lomi kuk. Bio je rat pa nije bilo umjetnog kuka. Zadnjih 12 god, kući hoda sa hodalicom.

Dana 27. rujna 2012. u franjevačkoj crkvi u Poljudu /Split/ služit će se Sv. misa Zahvalmica u 11 sati. Potom slijedi agape u „Starog mornara“. Tom prilikom u crkvi će se pročitat APOSTOLSKI blagoslov Svetog oca Benedikta XVI povodom 100. godina rođenja, a koji se slavi  zahvaljujući Gospodinu                                                                  mr.ing.Martin Kovačević
Marija Kovačević-Split-Ivana Rendića 5

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Još jedna stogodišnjica!

 1. GORAN PRIMI (Uredi)

  Super Martine, svaka cast. Lijepo si faktografski u najkracim mogucim crtama opisao biografiju svoje drage stogodisnje majke. Stvarno si sretnik, Ti “nesrico” jedna.
  Prvo si lipo obiljezio 100-tu obljetnicu oca Piera, koji ti je dozivio pune 103 godine, a sad se evo spremas to isto napraviti i svojoj voljenoj majci Mariji.
  Jako lijepo od Tebe prijatelju. Rijetki roditelji imaju priliku imati uza se tako dragoga sina koji je cijeli svoj dosadasnji zivot posvetio njima, svojima najdrazima.
  Cestitke Tvojoj dragoj majci Mariji za 100-ti rodjendan, a Tebi prijatelju zelim to isto, uz puno zdravlja i tako uzbudljivog zivota, a sto ti mislis? Genetika je ipak genetika, zar ne? A troke da si ti gerontolog? :)), kakvi “doktore”, magistre indjinjeru jedan obicni, Zivio mi dragi Martine barenko 100 godisc!!!( odnosno neka to bude bar izmedju tvojih dragih roditelja, u godinama, jasno, mislim) Ozenio se bar do tad 3 puta!!!
  Lijepi pozdrav Tebi, Tvojoj dragoj stogodisnjoj mami Mariji, te tvojoj sestri i ostaloj rodbini.
  Goran
  P.S. Vidis na koga si isa po pitanju Tvoje “strasti” planinarstva, pa na mater jasno, ako se tako mlada vec dizala na najvisa stabla, je li tako? Zao mi je jedino sto nece Tvoja draga majka dobiti uobicajenu poltronu za 100-ti rodjendan u Splitu, mozda bi dobila u Hvaru, da ti je uspio plan presljenja iz Splita?! :)) .. nikad se ne zna… :))

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.