U Sućurcu otkrivena bista fra Bernardina Sokola – ubili su ga partizani zbog sumnje da je Nijemcima odao položaje

U nazočnosti velikog broja uzvanika, predstavnika županijske i gradske vlasti, Crkve, te mještena, u Kaštel Sućurcu je u petak navečer u Gospojskoj štradi otkrivena brončana bista glazbeniku i mučeniku fra Bernardinu Sokolu, rad kipara fra Joakima Jakija Gregova.

Bistu su otkrili dr. fra Stipe Nosić, izaslanik provincijala provincije sv. Jeronima u Zadru i dr. Tonči Burić, predsjednik društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela “Bijaći”. Društvo “Bijaći” i župni ured Sv. Jurja m. u Kaštel Sućurcu inicijatori su i organizatori ovog događaja.

Rođenog Sućuranina, fra Bernardina Sokola su 24. rujna 1944. godine uhitili i ubili partizani zbog sumnje da je Nijemcima izdao položaje partizana, što se, rečeno je, pokazalo neistinom.

Ubijen je i bačen u more na putu za Vis, a nekoliko dana kasnije more je njegovo tijelo izbacilo blizu Orebića gdje su ga mještani tajno zakopali. O tome svjedoči i Ivo Mateljak, uzvanik na otkrivanju biste, tada 12-godišnji dječak.

Njegovo posljednje počivalište još nije poznato, ali su brojna nastojanja da se pronađe kako bi bio dostojanstveno pokopan.

Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Kaštela i mjesnog odbora Kaštel Sućurca položili su vijenac, a rodbina je zapalila svijeće u podnožju biste, dok je svečanom ugođaju pridonio zbor župe sv. Jurja m., koji je među ostalima izveo i skladbu fra Sokola “Klanjam ti se Isuse”.

Fra Bernardin Sokol rođen je 20. svibnja 1888. u Sućurcu gdje je završio osnovnu školu, a potom školovanje nastavio na otoku Krku i u Zadru. Studij teologije pohađao je u Samostanu Male braće u Dubrovniku, a za svećenika se zaredio 1912. godine.

Cijeli svoj život posvetio je glazbi, skladao je, svirao i dirigirao, a danas glazbena škola u Kaštelima nosi njegovo ime.

J. MATIĆ
Foto: Paun Paunović / CROPIX

Pošalji dalje:

4 komentara “U Sućurcu otkrivena bista fra Bernardina Sokola – ubili su ga partizani zbog sumnje da je Nijemcima odao položaje

 1. zorzi (Uredi)

  Sramota od novinara, zašto je prešutio je da su ga ubili na Badiji??? To piše i na bisti Sučurac-Badija! Tukli ga ostima i rituano-osikli glavu, tijelo vukli barkon oko Badije…ostavili pa je tijelo doplivalo do Orebića. Inače na mjestu di je mućen i ubijen su kasnije napravili restoran preciznije samo misto su popločali i napravili plasni podij…?!Najpoznatije njegova pisma je -Rajska Djevo kraljice hrvata-…. to ga je stajalo života, a ne morbidna optužba iz naslova

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. skarambela (Uredi)

  postovani Zorzi,
  Jedan drugi svecenik napisao je pjesmu Zdravo Djevo ili u narodu popularno Rajska Djevo,a to je bio Don Petar Perica,likvidiran na Daksi 1944.godine.Napisao je I pjesmuDo nebesa nek se ori nasih grudi gromki glas…a koliko se ori? I tko to cuje?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. zorzi (Uredi)

  Da u pravu ste, rajska Djevo je od p. Perice- moja greška. Njegova je -Lijepa naša zemljo, Hrvatska-
  Čujem da se planira na mistu gdje je mučen i ubijen postavit ploča, paradoks da ja i mnoge generacije Korčulana smo balali i festali na toj plasnoj površini koju nisu tu slučajno načinili. (znam da jadan Korčulanin koji je sudjelova u mučenju tražio ispovid na smrtnoj posteji, što je reka-znano neće biti jer je ispovidna tajna, ali virujem da se pokajao, baš kako i Tito- za razliku od Staljina)
  Tko to čuje ? Cijeli život se brinemo što drugi misli o nama , a ne upitamo se što Bog misli o nama? Sve ove lažene laži i vladavina ideologa ne mogu imati zadnju riječ…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. škarambela (Uredi)

   sigurno je da neće imati zadnju riječ,
   u svakom slučaju puno je svećenika na ovaj ili sličan način dalo svoj život za Hrvatsku i Hrvate, na Daksi istog dana kad je pogubljen don Perica pogubljeno je još šest svećenika, znamo i kako je skončao svećenik u Srbu, nabijen na kolac i živ ispečen pred svojon majkom(a to smo godinama slavili kao Dan ustanka),ubijali su ih četnici, partizani, ubijali smo ih i mi punih 45 godina dok smo pivali i balali( jer blaženo je neznanje), ali sad kad je sve već rečeno, otkriveno, kad neznanja više nema, nisu dovoljne samo spomen ploče, spomen biste, žrtve traže više, a mi biramo one koji skrivaju, zataškavaju, krivotvore povijest i dalje se rugaju tim istim žrtvama… a onaj što se pokajao.. blizina smrti i susret s Bogom , čovjek se pokajao, ima li za zvjerstvo takve vrsti oprosta i zaborava.. možda oprosta, zaborava nikada…

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.