Slikovnica „Što otoku znači brod“ osvojila Mediteran

Svake godine 25. rujna se obilježava Mediteranski Dan obale u nekom Mediteranskog gradu gdje budu razni uglednici, ministri okoliša svih Mediteranskih zemalja i drugih institucija koje brinu o zaštiti okoliša.

Ove je godine svečanost održana u Splitu na seminaru s ciljem podizanja svijesti o značaju mediteranske obale i opasnostima kojima je izložena. Svoj doprinos dala je i Korčula kao jedini predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije sa slikovnicom pod nazivom „Što otoku znači brod“ čiji su autori djeca od 4 do 12 godina, koje je kroz ljeto na radionicama vodila kustos Gradskog muzeja Korčule, Sani Sardelić, koja je u slikovnici autorica teksta, likovnih radionica i vizualnog rješenja.

Sa zadovoljstvom ističe kako su stručni ljudi iz Centra za regionalne aktivnosti i predstavnici UNESCA slikovnicu ocijenili uspješnom kroz program prioritetnih akcija UNEP-ova Mediteranskog akcijskog plana (MAP) s ciljem promoviranja održivog razvitka i zaštite okoliša u mediteranskoj regiji u okviru Barcelonske konvencije.

Slikovnica je prevedena na engleski i francuski jezik u kojoj su djeca crtala nazive starih tradicijskih brodova, barke, brik, trabakul, loger, pasara, falkuša, kaić, gajeta i druge, gdje se pokazuje koliko je duga tradicija brodogradnje i koliko je brod značio u životu otočana.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: