Uređuju se korčulanska groblja

Vječna počivališta umrlih obilaze se ovih dana po svim korčulanskim grobljima, koja će kao i svake godine u susret blagdanima Svih svetih i Dušnog dana biti uređena.
KTD HOBER, gradska tvrtka za gospodarenje grobljima do sada je vodila brigu o gradskom groblju sv.Luke u Korčuli (424 groba), a od nedavno su preuzeli groblje sv.Martina u Žrnovu (308) i mjesno groblje u Čari(126).

Zbog toga su u Hoberu na vrijeme započeli poslovima uređenja grobljanske infrastrukture: kosi se trava i drača,uređuje hortikultura uz sadnju prigodnog cvijeća,popravljaju se ograde, staze, postavljaju dodatne klupe i koševi, kaže direktor Hobera Marko Milat.

Ističe značajnije investicije na gradskom groblju sv.Luke u Korčuli (oko 30 tisuća kuna) gdje korčulanska građevinska tvrtka PROBIK uređuje zgradu mrtvačnice gdje su postavljene nove podne pločice, unutarnja vrata,osvježili cijeli prostor, i vanjski kameni rub. Nabavljena su nova kolica za prijenos pokojnika od mrtvačnice do groba.

U suradnji s MO Žrnovo uređena je na njihovom groblju sv. Vida bivša stara garaža gdje su postavili instalacije i pustili struju i vodu,uz nove podne i zidne pločice,obojili cijelu prostoriju,postavili nova aluminijska vrata i frižidere uz pomoć donacije iseljenika iz Australije.

Na mjesnom groblju u Čari je izrađena geodetska snimka na temelju koje se od strane MO izrađuje evidencija popisa korisnika,pak će se i ovo groblje prema zakonu uvesti u upravljanje i gospodarenje,kaže Marko Milat.

U tijeku su i pripremni radovi na proširenju groblja u Žrnovu i Čari.Ukoliko bude dovoljan broj zainteresiranih kupaca grobnih mjesta,prići će se izgradnji. Inače, završetak planiranih poslova je i veliki financijski zahvat(par stotina tisuća kuna svaki)dok je HOBER u ovoj godini uložio već oko 80 tisuća kuna.

Direktor Hobera moli vlasnike grobova gdje počivaju njihovi pokojnici,da čišćenje i uređivanje završe nekoliko dana prije blagdana, er će se tako cijelo groblje predstaviti kroz brigu živih za njihove pokojne,i otkloniti će se gužve oko obilaska grobova.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje: