Iznenadno veći broj vjenčanja u Korčuli

Broj sklopljenih brakova u Gradskoj zajednici Korčule povećan je u odnosu na proteklih nekoliko mjeseci u ovoj godini.Od početka turističke sezone broj sklopljenih je brakova naglo povećan kaže nam matičar Sretan Tvrdeić koji tu ulogu obnaša već 32 godine.

Nakon samoupravne lokalne podjele otoka, matični ured Korčula vodi podatke samo na istočnoj polovici otoka od Pupnata do Lumbarde. Zašto baš ljeti? pravi se odgovor ne zna, jer su prošlih godina prednjačili proljeće i jesen. Ove je godine skupa s podacima crkve u srpnju sklopljeno 8 brakova, kolovoz 12,rujan 9, dok je mjesec listopad rekordan uz 14 brakova, dok se na 10 sklopljenih bilježe dva razvoda. Zanimljivo je spomenuti da više od polovice udavača već bilo u visokom stupnju trudnoće. Matičar je imao i nekoliko usluga na kruzerima. Od lokalne samouprave nema ozbiljnijih reagiranja da je u 2010 godini čak 21 djevojka u najboljoj dobi za rađanje (od 22 do 28 godina života) napustilo rodni otok, udaju se za strane državljane i rađaju njihovu djecu, čime je i manji broj rođenih otočana, Dalmatinaca i Hrvata.

Još je jedan podatak nevjerojatan, posebno u zadnja dva mjeseca prednjačile su vjenčane zabave i do 200 (pa i više) sudionika, koje uglavnom financiraju roditelji mladenaca. Ne ulazeći u ekonomsku snagu obitelji koje plaćaju visoke troškove, mladi parovi nemaju obećavajuću budućnost, kroz visoku nezaposlenost, nesigurna radna mjesta. Bez stana su prisiljeni živjeti u zajedničkom domaćinstvu kod roditelja, jer nisu slobodni o tome odlučivati.

Kako u gradu Korčuli nema prigodnog prostora za svečanu zabavu i večeru, otvarao se je tjednim karakterom hotel Bon Repos. Zimi će biti problem jer se hotel ne grije,a visoko kategorizirani Marko Polo i Liburnija se neće otvarati.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Iznenadno veći broj vjenčanja u Korčuli

  1. Miriam (Uredi)

    Zanima sto pisac ovih redaka smatra gorim: da je dvadeset jedna djevojka u najboljoj dobi za radjanje napustila otok, ili da se neke od njih “udaju za strane drzavljane i radjaju njihovu djecu”. Citajuci ovo mislila sam da dobro ne vidim. Te mlade zene, gospodine, radjaju svoju djecu, a oca te djece biraju same. A sto se otoka tice, zar nije svejedno za koga se djevojka udala ako je otisla iz Korcule i sad zivi, recimo, u Zagrebu? I radja djecu nekom Zagrepcaninu, da se posluzimo istim rjecnikom? Jedino sto bih ja u svemu tome analizirala jest pitanje zbog cega toliko mladih zena napusta otok i grad. Iako me to ni najmanje ne cudi.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.