Katedralni zbor iz Dubrovnika gostovao na otoku Korčuli

U organizaciji katedralne župe u Dubrovniku, danas je poslijepodne u Pupnatu na otoku Korčuli bila velika svečanost na kojoj su mještani dočekali Mješoviti katedralni zbor iz Dubrovnika, s njima i katedralnog župnika don Stanka Lasića, koji nam je kazao,da oni u susret proslavi 300 godina katedrale u Dubrovniku evociraju uspomene na one koji su služili u katedrali. Među njima je i don Pavle Poša iz Pupnata dugogodišnji rektor dubrovačke katedrale, profesor u dubrovačkom sjemeništu te voditelj crkvenog zbora u Dubrovniku.

Bio je čestit hrvatski rodoljub i borac za crkvena prava,zbog čega je bio mučen u vrijeme komunističkog režima 1952. Mladu misu rekao je 1925. a umro je 1980. i pokopan je u Pupnatu na groblju sv. Jurja. U pratnji mjesnog župnika don Mata Aračića okupili su se na zajedničkoj molitvi na grobu don Pavla Poše, a zatim je u župnoj crkvi Gospe snježne župnik Mato Araćić zahvalio na posjeti,da bi prije pjevane svete mise katedralni župnik iz Dubrovnika don Stanko Lasić zahvalio mještanima koji se nikada nisu odrekli vjere,a ova lijepa mala crkva je puna uspomena,za koju i mene ovdje vežu dvije najdraže rekao je don Stanko Lasić.

Prva iz 1965.god. kada je vaš i naš don Pavle Poša slavio 50 godina misništva, tada me zamolio da budem propovjednik, bili smo skupa oduševljeni zbog vašeg mještanina, istaknuo je don Lasić, a druga je bila 1990. godina kada je poslije demokratskih izbora cijeli Hrvatski vrh izabrao Pupnat da bude središnja proslava Hrvatske državnosti.

I tada sam u ovoj crkvi govorio i bio presretan što sam mogao tada predstavljati Korčulanski dekanat, a danas neobično sretan što mogu odati zahvalnost kolegi i vašem mještaninu don Pavlu Poši koji je dugo godina u Dubrovačkoj katedrali bio rektor i stanovao u istom stanu gdje ja 20 godina stanujem, ali prema kojemu mi svećenici dugujemo i nosimo neizmjernu zahvalnost jer je bio čovjek odmjeren, duhovan i pun srca i duha, a vi Pupnaćani budite ponosni što je iz vašeg mjesta i blaženi Marko Tvrdeić, i don Pavle Poša zaslužni svećenik i veliki čovjek, koji je i vama ostavio da svjedočite svoju vjeru i svoj kršćanski Hrvatski identitet.

Zatim je uz mnoštvo vjernika i ljubitelja crkvene glazbe pjevao katedralni zbor iz Dubrovnika pod stručnim vodstvom prof. Margite Cetinić, koji su do kasno navečer ispred župne crkve i spomen biste don Pavla Poše zajedno pjevali i poklonili se njegovom kipu.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: