Demonstracijun mladoga vina

Unatoč modernijim kompjutorskim vremenima u gradu je Korčuli sačuvana tradicijska svečanost obilježavanja blagdana sv. Martina,prijatelja seljaka, zaštitnika vinara, vinogradara, vojnika, ugostitelja i hotelijera. I svi su mu oni, kao i mnogi drugi zahvaljivali,jer je ovaj svetac u Korčuli posebno štovan. Po starom tradicijskom običaju, navečer gradskim ulicama idu manje skupine kolendara, koji se uz svijetlost ferala zaustavljaju pred pojedinim kućama, (obično prijatelja ili poznanika), zapjevaju himnu-kolendu svetog Martina. Nakon toga kraće druženje,zajedničko čašćenje uz posebno jelo lojenicu, i idu dalje. Zadnjih se je godina ova tradicijska čestitka prepustila mlađima, koji su večer prije, na takozvanu vižiju pred kućama pjevali himnu sv. Martinu, a za uzvrat dobivali slastice i voće, te ponešto sitnog novca.

Zanimljiv je rastanak od gostoprimstva domaćina, gdje se pred vratima nakon pjevane čestitke i uzvika Hoćemo li čekat, ako se dogodi da se vrata ne otvore umjesto stiha „Sve van reslo, sve van cvalo po sve vike, vika amen“, djeca pjevaju upozoravajuće: Sve van reslo, sve van cvalo i uvik vam bilo malo. Večeras je bilo svečano u kavani hotela „Korčula“ gdje je Društvo za njegovanje običaja grada Korčule „Sveti Martin“ na spojenim stolovima priredilo Demostracijun mladoga vina koji je prošao kako i priliči uz prepoznatljivu privrženost lozi i kultu vina, gdje su posjetitelji imali mogućnost birati i kušati 25 sorti mladoga vina, kojega su donijeli na kušnju amateri, vinari Korčule i poluotoka Pelješca, čiji se vrhunski proizvodi u još atraktivnijim bocama nisu ocjenjivali, već su svi dobili diplome, i zatim svi skupa imali čašćenje uz korčulanske gastronomske specijalitete (nezaobilazne lojenice).

Skromni, a po srcu veliki, za svaku se kaplju vina bore da bude najbolje, da bi mogli počastiti prijatelje, rekao je zahvalnim riječima na poklonima vina Jakša Nadilo u ime društva Sveti Martin, koji je improvizirano ali prihvatljivo uz pomoć prijatelja i članova uprave društva oduševljeno uzviknuo, posluživši se stihovima Srđana Duhovića iz Žrnova „Pijemo ga mi od vika, ni potriba drugog lika“. Svečanosti blagoslova svih prisutnih koji su i prekrstili mlado vino, sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Korčule Franc Stenek, koji je zahvalio Ivu Milatu prvom predsjedniku ove udruge koji je svečanost i nazvao demonstracijun, prije 12 godina, a novom predsjedniku Jakši Nadilu, da mu ovaj 13-ti demonstracijun pomogne u daljnjem radu. Ljepotu druženja uz vino i jelo su upotpunili pjesmama o svetome Martinu, lozi i vinu.

Nikola Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Demonstracijun mladoga vina

  1. franko (Uredi)

    ma jeste li se obadali koliki su naši Korčulani poljoprivednici sve su im rike pune mozoji od čaše ma ne od motike

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.