Vukovar kao simbol stradanja hrvatskoga naroda i Haag kao simbol nepravde prema braniteljima

Dva dana su preostala do okončanja dugogodišnje haške trakavice, dakle, do konačne i pravomoćne presude hrvatskim generalima, koji godinama nedužni sjede zatočeni u Den Haagu, nekako u isto vrijeme, točnije, dva dana kasnije, obilježavamo 21. godišnjicu pada Vukovara.  18. studeni može se smatrati, bez imalo rizika da pogriješimo, najtežim trenutkom u povijesti herojskog grada na Dunavu. Iako su prošle puste godine, iako su desetljeća minula, sjećanja na Vukovar iz 1991. godine još uvijek su vrlo živa, s vremenom ona ne blijede, što je u svakom slučaju pozitivno, vukovarska tragedija se nikada ne smije zaboraviti. činjenica da je svakog 18. studenoga već dvadesetak godina čitava Hrvatska uz Vukovar, barem u mislima, dokazuje da je zapravo Vukovar zaživio s hrvatskim narodom, s Hrvatskom, kao neodvojivi dio svakog hrvatskog čovjeka.

Naravno, kako se bliži 18. studeni tako se šire manifestacije diljem Hrvatske koje ponovno oživljavaju uspomenu na Vukovar. U Zagrebu je uoči godišnjice pada Vukovara postavljen plakat s natpisom “Zapamtite Vukovar”. Plakat je postavljen kako to i dolikuje u Vukovarskoj aveniji.  Iznad natpisa stoji citat iz pjesme “Gospodine generale”, koju je početkom devedesetih pjevao Vladimir Kočiš – Zec. – “I reći ću vam samo još jednu stvar”. Radi se o jednoj od najpopularnijih pjesama posvećenih Vukovaru koja govori o tragediji i prijetnji koja se nadvila nad Vukovar, prijetnju koju su Vukovaru predstavljali generali zločinačke Jugoslavenske narodne armije koja se sručila na grad.

Sinoć je u Rijeci održana sveta misa u znak sjećanja na vukovarske žrtve, uz tradicionalni mimohod sa svijećama i zastavama od Vukovarske ulice i Sušačke gimnazije do Mosta branitelja, gdje su građani upalili svijeće. Naravno, nije Zagreb jedini, niti je jedina Rijeka, čitava Hrvatska na sličan način će obilježiti tužnu obljetnicu. Jučer su se u Dubrovniku okupili bajkeri koji bi u Vukovar trebali stići u subotu, nakon čega će drugi dan sudjelovati u koloni sjećanja. Spomenimo kako se radi o karavani Prevlaka – Vukovar. Očekuje se da bi ove godine 18. studenoga u Vukovar moglo doći oko 500 bajkera iz čitave Hrvatske.

Za kraj vratimo se ponovno hrvatskim generalima, njihova haška tragedija ne može se usporediti s vukovarskom tragedijom, međutim, više je nego simbolike u svemu tome. Vukovar kao pojam stradanja hrvatskog naroda, generali Gotovina, Markača, ostali hrvatski uznici u Haagu, kao simbol nepravde i patnje hrvatskih branitelja nakon rata.

Foto: Goran Kovačić, Daniel Kasap/Pixsell

http://www.tinolovka-news.com

Pošalji dalje: