U Vela Luci čeka se još samo odluka hrvatske Vlade

Za početak gradnje novog trajektnog terminal u Veloj Luci čeka se još samo odluka hrvatske Vlade. Naime, postojeći trajektni terminal ne zadovoljava potrebe Vela Luke.  –  Kada Hrvatska uđe u  EU i uvede se Shengenski režim, očekujemo povećan pomorski promet Split-Vela Luka. Kroz Neum će biti otežan  promet putnika i dobara, a ovo je alternativno rješenje prometa iz Splitsko-dalmatinske županije u Dubrovačku županiju, pogotlavito na otok Korčulu.

Do sad je jedan dio opskrbe otoka Korčula išao cestovnim putem, a sada mislimo da će se taj dio preusmjeriti iz Luke Split – ističe načelnik Vela Luke Boris Žuvela te dodaje kako trajektno pristanište ima gotovu svu projektnu dokumentaciju, građevinsku dozvolu, koja je već jedan put produžena. – Imamo još godinu i pol dana  trajanja ove građevinske dozvole a ishođena  je i dozvola za cestu  koja će spajati postojeću državnu cestu sa trajektnim pristaništem.

Sve je pripremljeno. Sredstva su rezervirana kod Europske investicijske banke i nadamo se  da će u idućem proračunu Vlada RH rezervirati sredstva i započeti s izgradnjom trajektnog pristaništa – poručuje načelnik Vela Luke. Inače, radi se o novom teretno – putničkom terminalu na novoj lokaciji ispred Tvornice Jadranka , gdje će moći pristajati veći trajekti, koji će u sezoni primati i veći broj vozila. Istovremeno će  drugi dio obale služiti za pristajanje manjeg trajekta za Lastovo. S tim projektom će se, izmjestiti i benzinska crpka iz centra, a u centru će se dobiti puno veći parking čime će se  riješiti i nedostatak parkirnih mjesta. Centar Vela Luke time će dobiti sasvim novu vizuru.

Dina Cahun DV

Pošalji dalje: