Porinuta novogradnja

U četvrtak ( 18.ožujak,2010) poslijepodne u brodogradilištu LEDA d.o.o. održana je svečanost porinuća novoizgrađenog broda za Nizozemskog naručitelja Peters Shipyards iz Kempena s kojima korčulani održavaju 10 godišnju suradnju na izgradnji brodova, koji se zatim tegle do Nizozemske gdje se ugrađuju motori i elektronska pomagala. Do sada su brodograditelji LEDE ovom naručitelju isporučili već 20 brodova i imaju suradnju u novoj seriji za 4 nova.

Ovaj novoizgrađeni brod ulazi u višestoljetne anale Korčulanske brodogradnje jer je najveći do sada izgrađeni,dug je 100 m, širine 13,5 m, visok 9,1 m uz gaz od 6,15 m, nosivosti 5800 tdw.Pokretat će ga motori snage 1800 kw.

Na svojim palubama može prenositi 190 kontejnera, kao i rasute terete jer ima specijalnu klasu.

Plovit će po imenu Njemačkog brodovlasnika ANDRE W.koji je izrazio zadovoljstvo što njegov brod u kompaniji Wagenborg nosi oznaku proizvodnje u Korčuli koja je poznata i po Marku Polu. Zanimljiv je podatak da kompanija Wagenborg  trenutno ima preko 200 brodova specifičnim načinom korištenja, gdje svaki zapovjednik ima svoj brod, dok mu kompanija osigurava financiranje, održavanje i posao. Iz Korčule je upućena želja da bi se sličan način mogao primijeniti u Hrvatskoj.

Uz zaposlenike Lede i kooperante svečanost porinuća su pratili:brodovlasnik Andre Wiaczorek, njegov savjetnik Hans J. Rohbrecht, kuma broda Mia Timmer uz predsjednika brodarske kompanije Wagenborg direktora Ranny Mier i njegov suradnik Henk Zuur.

Poslovne partnere iz brodogradilišta  Peters Shipyards su predstavljali : generalni direktor Geert van Voorn,tehnički direktor Pier Meinderts i njihov savjetnik Tonći Bezmalinović.

Svi su oni izrazili zadovoljstvo boravkom u ovom brodogradilištu u čije je ime direktor Srećko Marini napomenuo da je nastavljena nova višegodišnja suradnja s partnerima iz Nizozemske koja osigurava sigurnu plaću za 90 stalno zaposlenih, i blizu toliko kooperanata, spomenuvši i kraj stečaja brodogradilišta INKOBROD na čijim prostorima radi LEDA. Pozdravne su riječi uputili i predsjednik Gradskog vijeća Korčule dr. Lovro Krstulović i Frano Skokandić zamjenik župana Dubrovačko-neretvanskog, poželjevši da LEDA što prije na svom prostoru omogući novogradnjama vlastitu plovidbu iz Korčule, umjesto tegljenja.

Tekst i snimak : Nikola Perić


Pošalji dalje:

7 komentara “Porinuta novogradnja

 1. nick (Uredi)

  Čestitke na novoj isporuci!
  Pod svaku cijenu svoriti uvjete da brodogradnja opstoji u Korčuli.
  Želje za što skoriji završetak stečaja, modernizaciju i nova radna mjesta.
  Di su sad oni koji bi samo turizam u Korčuli???

  U radu je spas!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Miriam (Uredi)

  Ne znam kome je na pamet pala ta suluda ideja o turizmu kao iskljucivoj grani privrede.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. kukumica (Uredi)

  Vjerojatno je ‘ta sulua ideja’ pala na pamet onome tko je unistio brodogradnju, kave, konzeviranje ribe, proizvodnju ulja i vina, male zanate, tekstilnu tvornicu itd.. a da nije ponudio nikakvu alternativu osim turizma koji se kotrlja sam po sebi tako kako se kotrlja. Nemam ja nista protiv turizma, ali Korcula moze mnogo toga uz turizam. A i turizam moze bolje. Duga je godina, kratka je sezona.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Polu_Skojar (Uredi)

  Da, ali na svim tim podrucjima propalih poslova trebalo je raditi a vidis sto Radman kaze o nasoj radisnosti, bolje receno lijenosti. Evo pogledaj http://www1.voanews.com/croatian/news/us-croatia-relations/Saa-piranec-Za-osigurati-dugoronu-egzistenciju-vinarstva-u-Hrvatskoj-treba-krenuti-na-strana-trita-88230312.html sada se priprema ‘proboj’ HR vina na USA trziste ali kazu Ameri da su nam vina skupa … pa ce onda ukoliko se ne promijeni pristup poslu i vinogradi dozivit sudbinu tvornice sardina ili brodogradilista “Ivan Cetinic” …

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. runja (Uredi)

  A moja kukumice očito ne živiš na škoju i neznaš što znači opstanak. O tome što uz turizam, a preživit dalo bi se razglabat. Riceti kako preživit na otoku slušamo puno godina ma ti koji dile ricete NE ŽIVU ODI. Brodogradnja možda i opšstane sa tujim soldoma dok budu imat interesa.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. kukumica (Uredi)

   Runja, zivim na otoku. Ne znam resenja za bolju ekonomiju i napredak. Pa vjerojatno treba suteti. Ali kad npr. u Studenci u Lumbarda u prosincu 2009 kupim narandze na kojima pise: zemlja proizvodja Nizozemska, država uvoznik Hrvatska, onda pomislim tko je ovdje lud.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. nikolašica (Uredi)

  Veliko hvala svim trudbenicima Ježevice. Da nije njihovoga znoja , mnogi bi se i u hladu znojili.
  Čestitke iz predjela starih brodograditelja.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.