U Korčuli obilježeno deset godina borbe protiv malignih bolesti

Sinoć (nedjelja, 25. studeni 2012.) je u Korčuli (u istoimenom hotelu) održana Svečana godišnja skupština Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, na kojoj je uz nazočnost članova i aktivista Lige, predsjednik dr. Ante Komparak podsjetio kako su prije deset godina osnovali Ligu,čiji je uloga bila i ostala borba protiv malignih bolesti na području djelovanja(otoci Korčula,Lastovo i Mljet, te poluotok Pelješac).

Prije radnog dijela održana je svečanost uručivanja zahvalnica dugogodišnjim aktivisticama Danki Skokandić (Korčula) i Mladenki Marinković (Orebić), za sav trud ljubav i nadahnuća koja su poklonili u radu Lige. One su duša, a mi smo tijelo,prokomentirao je dr. Komparak. Svečani dio je popraćen i pjesmom korčulanskih ženskih klapa Tiramol i Škerac.

 

Pročitana je i čestitka u kojoj predsjednik Hrvatske lige protiv raka doc.dr.sc.dr.med. Damir Eljuga im je poručio da budu ponosni što su u ovom desetljeću imali vrlo vrijednih preventivnih akcija sa ciljem poboljšanja onkološke zaštite na otocima koji su svrstali ovu Ligu među najboljima u Hrvatskoj. Među nazočnima čestitku je uputila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Ankica Đono Boban,kao i  izaslanik predsjedništva Hrvatske lige za borbu protiv raka doc.dr.sc. Marko Margaritoni (sin prim.dr.Marka Margaritoni(1926-2007) spomenuo je svog oca iz Dubrovnika i doajena Lige akademika dr.Iva Padovana (1922-2019) iz Blata na Korčuli,koji su bili među osnivačima Hrvatske lige protiv raka osnovane 1966 g. i ponosimo se njihovim radom, jer ste i vi u Korčuli i mi u Dubrovniku postigli velike rezultate u borbi protiv ove bolesti,rekao je Marko Margaritoni,pohvalivši jubilej otočke Lige,koju osjećaju i prate liječnici,tako da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji rak grlića maternice sveden na minimum, dok je smrtnost žena od raka dojke dva puta manja od prosjeka Hrvatske. Skupa smo jači, mi zdravstveni radnici i vi volonteri, imamo još puno posla,ali rezultati se vide, zaključio je dr.Margaritoni.

U radnom dijelu su se čuli podaci aktivistica iz svih ogranaka (osim Korčule,s zajedničkim upozoravajućim pitanjem Zašto Korčule nema?) gdje su bili redoviti preventivni pregledi prodaja ručnih radova, humanitarne priredbe, i s dobivenim novcem se pomaže potrebitima.

Skupa ocijenimo željene rezultate?pozvao je nazočne predsjednik Lige dr. Ante Komparak,iznijevši i podatke o radu,spomenuvši kako je stopa oboljenja i umiranja od malignih bolesti u porastu,dok je na području djelovanja Lige (otoci Korčula,Mljet i Lastovo, te poluotok Pelješac)najveći dio posla bila prevencija,dijagnostika i liječenje. Nabavljeni su i najpotrebniji aparati u Domovima zdravlja, i uklonili tehničke prepreke rane dijagnostike malignih bolesti,ali pravog uspjeha neće biti ako činjenicama ne pogledamo u oči i shvatimo značenje preventivnih pregleda,naglasio je dr. Komparak. Zato je Liga svih ovih godina organizirala besplatne kliničke preglede na ovom području,i pomagala mnoge potrebe izvan Korčule. Financijsko poslovanje je podnio Anto Mrgudić iz Orebića,s podatkom da su u razdoblju od 2003 do kraja 2011 godine ukupni primici bili 2.964000 kn, utrošeno je 2.861000 kn, s ukupnim saldom 102000 kuna. U prošloj su godini donacijama općina,pravnih osoba i iseljenika iz Australije primili 445000 kn,najviše se potrošilo na dohodak angažiranim liječnicima 107000 kn, te doprinosi i porez na dohodak i nabavku medicinske opreme 436000 kn.

Trebamo podršku, Vaše ruke, slobodno vrijeme i suosjećajnost da liječimo maligne bolesti, ne samo u bolnici, već i na ulici, u obitelji i u zajednici obaviještenih,brižnih i odgovornih ljudi,bila je zajednička poruka Lige.

Nakon njegovih 10 godina rada predsjednika,zahvalio je svima volonterima na velikodušnom i plemenitom humanitarnom radu.

Za novu predsjednicu Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Mljet i Lastovo,izabrana je dr.Nadija Franulović-Golja iz bolnice Kalos u Veloj luci.

Njezin su zamjenici: dosadašnji predsjednik dr.Ante Komparak i Niko Violić iz Orebića. Blagajničke će poslove vršiti Marina Nadilo iz Korčule,dok će tajnik biti izabran naknadno.

Tekst i foto : Nikola Perić

.

Pošalji dalje: