Kokojevica opet na dnevnom redu

Sinoć (ponedjeljak 26. studenog 2012.) je u Domu kulture u Lumbardi na poziv Građanske inicijative održan skup građana da bi izrazili nezadovoljstvo trenutnim stanjem na odlagalištu smeća Kokojevica, kojega je prije mjesec dana zatvorila Inspekcija zaštite okoliša zbog izbijanja požara i višednevne pojave gustog smrdljivog dima. Na sudu se rješavaju imovinsko-pravni odnosi za lokaciju odlagališta.

Voditelj skupa Nikša Šestanović je napomenuo kako se smeće iz Lumbarde i Gradske zajednice Korčula svakodnevno odvozi na odlagalište u Blatu, ali samo do kraja ove godine.

Uz njega su komentirali i Neno Vranković i Bartul Batistić-Zure uz zajednički zaključak da se hitno uputi apel svim nadležnim institucijama jer se trenutno vrši nepravilna sanacija odlagališta.

Brojni su građani sa strahom komentirali trenutno stanje,koje je svojim obrazovanjem i istraživanjem nadopunio dipl.ing.šumarstva Milan Vojinović iz Korčule, upozorenjem da se je smeće godinama neprikladno trpalo na jednom mjestu,dolazilo je više puta do nutarnjeg izgaranja organskih tvari i otpadak koji stvaraju plin dioksin,najopasniji otrov vrlo štetan za čovjeka i okoliš, a od njega je štetniji samo nuklearni otpad.

Po njegovim riječima dioksin se najlakše otapa u ulju,(a sada je i berba maslina)  opasan je po zdravlje (uništava jetru).. Da bi se zaustavio požar i opasni dim,komunalci su zatrpavali pijeskom,dok dubinski požar i dalje tinja,može doći do eksplozije. Milan Vojinović je napisao pismo upozorenja općini Lumbarda i Gradu Korčuli, nije se shvatilo ozbiljno. Nažalost,na ovom skupu nisu bili ni predstavnici te lokalne samouprave,od kojih se očekuje sanacija pretrpanog smetlišta,na koje se odlaže čak 60 posto smeća s cijelog otoka Korčule.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: