Velolučani proslavili Dan Općine

Velolučani su svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavili Dan Općine 19.ožujka i blagdana sv. Josipa, svoga zaštitnika.

Načelnik Boris Žuvela najprije je dao povijesni prikaz stvaranja velolučke općine, najstarijeg i najmlađeg naselja na otoku Korčuli, te najavio nastavak radova na nedovršenim infrastrukturnim objektima, kao i planiranje novih.

– Nastavljamo izgradnju kanalizacijskog sustava, u tijeku je priprema za obnovu i preuređenje Zadružnog doma, dovođenje vode do turističke uvale Gradina, rekonstrukcija starog dijela lječilišta „Kalos“, izgradnju poduzetničke zone i putničkog pomorskog terminala. Više nego ikad treba nam pamet, iskustvo, sloga, odlučnost i zajedništvo za bolju budućnost Vele Luke – rekao je načelnik Žuvela.

Dodijeljena su općinska priznanja zaslužnim Velolučanima i udrugama. Nagradu za životno djelo ove godine dobio je Izvor Oreb (64) naš poznati priznati akademski slikar, kipar i pjesnik, koji živi i radi u Zagrebu i Veloj Luci, za izniman stvaralački doprinos u umjetničkoj prezentaciji Vele Luke u Hrvatskoj i inozemstvu.

– Duboko ponizan, zahvaljujem se našim precima od kojih sam crpio inspiraciju u svom umjetničkom stvaralaštvu, pa ih nesebično otkrivao svijetu, te dodao stih iz svoje najnovije pjesme „Luko moja“ : Ja sam samo kaić mali vezan tu u vali“- recitirao je pjesnik Izvor.

Javno priznanje za izvanredno postignuće u 2009. godini dodijeljeno je: ogranku Vela Luka – Lige protiv raka Pelješac – Korčula – Lastovo – Mljet, organizaciji društveno korisnog rada i edukacije u borbi protiv ove opake bolesti. Liga je tijekom prošle godine za nabavu nove medicinske opreme i pomagala prikupila 215.000 kuna – Priznanje u ime velolučkog ogranka primila je predsjednica Arminija Šeparović.

Javno priznanje za dugogodišnje uspješno javno djelovanje dodijeljeno je Domu zdravlja „Dr Ante Franulović“ – Vela Luka za dugogodišnji izuzetan doprinos razvoju zdravstva i zdravstvene zaštite, koji iz godine u godinu, usprkos financijskoj krizi stalno unapređuje i povećava zdravstveni standard. Pacijenti Doma su stanovnici na zapadnom dijelu Korčule, Smokvice, Blata i Vele Luke i dijelom stanovnike otoka Lastova. Za Dom zdravlja – priznanje je primio ravnatelj dr.specijalist internist dr. Ivo Prižmić, jedan od pet dosadašnjih ravnatelja zaslužnih za uspješan razvoj zdravstvene zaštite.

Pojedinačno javno priznanje za izvanredna postignuća u 2009. godini dodijeljeno je Don Većeslavu Magiću, velolučkom župniku za dugogodišnji izuzetan doprinos u pokretanju i ostvarenju niza projekata u obnovi i uređenju sakralnih objekata na području Vele Luke i unapređenju kulturnog i duhovnog života Velolučana.

Svečanost su uveličali župan Nikola Dobroslavić,dožupan Frano Skokandić, Ivo Gavranić, načelnik Općine Blato, zamjenica načelnik Općine Smokvica Ruža Tomašić,zapovjednik PP Korčula Zdravko Đula i ostali.Župan Dobroslavić Čestitao je Velolučanima Dan Općine i blagdan sv. Josipa. U ovoj teškoj financijskoj krizi – izgradnja mosta Komarno – Pelješac i ceste do Ploča se nastavlja.

Svečanost je završila kulturno zabavnim programom , nastupom klape „Vela Luka“, mlade klape „Mrkita“,mješovite klape FD „Kumpanija“, te recitiranjem učenika Osnovne škole i sviranjem učenika Osnovne glazbe škole.

M.Cetinić Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: