MPZ KUD-A MOREŠKA na Međunarodnom natjecanju duhovne glazbe Cropatria 2012 u Splitu

Mješoviti pjevački zbor KUD-a Moreška sudjelovao je proteklog vikenda na Međunarodnom natjecanju duhovne glazbe Cropatria 2012 u Splitu.

CRO PATRIA je u svjetskim razmjerima jedinstven projekt koji promovira zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo, a u organizaciji je Glazbene mladeži Split. Riječ je o međunarodnom projektu na kojem sudjeluju zborovi, skladatelji, pjesnici, članovi ocjenjivačkih sudova kako iz Hrvatske, tako i iz mnogih zemalja svijeta: Ujedinjenog kraljevstva, SAD-a, Armenije, Australije, Španjolske, Švedske, Filipina, Belgije, Norveške, Poljske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i dr.

Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, a financijski je podupiru Grad Split, Županija splitsko-dalmatinska i Ministarstvo kulture.

Cropatria okuplja uglavnom akademske zborove i amaterske zborove koje sačinjavaju
profesionalci i ljudi koji se od rane mladosti bave ozbiljnim zborskim pjevanjem. Svi ti pjevači, uglavnom mladi ljudi, imaju automatiziranu impostaciju (postavu) glasa i izvrsno barataju vokalnom tehnikom.

Na samom natjecanju ocjenjuje se intonacija, interpretacija, odstupanje od partiture koju je napisao skladatelj, itd.. Ove godine međunarodni žiri bio je sastavljen od eminentnih stručnjaka iz Norveške, Slovenije i Hrvatske.

S obzirom na kulturu pjevanja (postava glasa), dosadašnje nikakvo iskustvo na bilo kakvom natjecanju zborova, a pogotovo ovakvom, te s obzirom na dob pjevača u zboru, MPZ KUD-a Moreška pojavio se kao potpuna novost.

Međutim, protekla dva mjeseca rada sa umjetničkim voditeljem Goranom Miloševićem dalo se sve od sebe kako bi se na Cropartriji hrabro i ponosno branile boje svoga Društva i svoga Grada. Izrađenost skladbe, potpuna koncentracija, duboka uživljenost i visoka disciplina rezultirala su odličnom izvedbom.

Naša izvedba bila je u Kategoriji C – Nove skladbe i natjecala se sa sljedećim zborovima:
Mješoviti zbor Gospe Fatimske Split, Studentski vokalni studio Rijeka, Komorni zbor Grgar – Slovenija, Dubrovački komorni zbor, Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru, Akademski pjevački zbor Univerze na Primorskem- Slovenija, Mješoviti zbor “Vox animae” Split, te Mješoviti zbor Umjetničke akademije u Splitu.

Izvedenu skladbu na Cropatrii imat će se prilike čuti uskoro na BOŽIČNOM KONCERTU KUD-A MOREŠKA 26.12.2012.
Ž.Ž.

Pošalji dalje: