U Korčuli igrokaz: Došao nam je Sveti Nikola

U srijedu predvečer bila je velika fešta u crkvi Svetoga Nikole u Korčuli, gdje je veliki broj djece u pratnji roditelja čekao njihovog velikog prijatelja Sv. Nikolu, znajući da će im dati darove.

I prije njegovog dolaska, posjetitelje je darovao nastup djece iz samostanskog vrtića Anđela Čuvara, koji su uz pomoć časnih sestara pjevali, plesali i recitirali pjesme posvećene Svetom Nikoli. Sam nastup bio je maksimalno približavanje stvarnosti, s kojim su djeca prenijela i na starije njihovo uvjerenje da Sveti Nikola postoji, i da će uskoro doći. I došao je, poklonio se djeci, pitao ih koliki su prijatelji, jesu li puno čekali, kakvi su učenici? I onda prije dijeljenja darova, djeca su mu poručila da se Krampus sigurno neće pojaviti.

Sveti Nikola je prišao ispred oltara, čuvši i upozorenje padre Draga Kolimbatovića (iz samostana sv. Nikole)koji je uz svećeničku dužnost postao i prometnik. Savjetovao je da sva djeca priđu primanju poklona s lijeve strane oltara, a zatim kružnim tokom izlaze iz crkve s desne strane. Uz pristanak Svetog Nikole prednost su imale majke koje su držale djete u naručju. I sve je trajalo bez gužvi, uz zadovoljstvo i zahvalnost njihovom prijatelju i zaštitniku.

Sveti Nikola je šapnuo svom imenjaku (autoru teksta i fotografija Nikoli Periću) da se je padre Drago uz pomoć časnih sestara pobrinuo da se nabavi 26 uzoraka slatkih poklona koji su se spremili u 200 paketića. Inače prema rasporedu, misno slavlje će biti u crkvi sv.Nikole na svetkovinu, u četvrtak, 6. prosinca 2012. u 8 i 17 sati.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje: