Marko Polo inicijativa umjetnika

Svjetski poznati slikar hrvatskih korijena dr. Charles Billich, zvanični umjetnik olimpijskih igara u Sydneyu i Pekingu, kao i budućeg svjetskog nogometnog prvenstva 2012.g. u Južnoj Africi boravio je u Korčuli gdje ga je dočekao korčulanski pisac i skladatelj Goran Duka kako bi se dogovorili oko zajedničke inicijative za gradnju velikog svjetionika-monumenta koji simbolizira i dijelom dokumentira životno djelo najvećeg svjetskog putnika , Korčulanina Marka Pola.

Umjetnike je primio gradonačelnika Korčule Mirko Duhović kojemu su uručili skicu i maketu budućeg monumenta.To je impozantna 20 metara skulptura-instalacija,koja bi u dijelovima svog postamenta uz pomoć svjetlosti reproducirala prizore iz 1275 godine do 1298.u koje je vrijeme Marko Polo  putovao Dalekim istokom i prvi je istraživač koji je Europi donio do tada nepoznatu civilizaciju Kine.

Kako je objašnjeno korčulanskom gradonačelniku,bio bi to i svojevrsni modernistički muzej Marka Pola, koji niti u jednoj formi trenutno ne postoji u njegovoj rodnoj Korčuli.

Dr. Charles Billich uručio je gradonačelniku početnu skicu i maketu monumenta. Umjetnici su izrazili nadu da će njihova inicijativa biti shvaćena kao stvaranje novog gradskog vizualnog simbola, te začetka zasnivanja branda imena Marka Pola, što bi za cjelokupan hrvatski turizam imao pozitivne implikacije.

Gradonačelnik je Korčule prihvatio inicijativu-upoznavši umjetnike da bi cijenu izgradnje monumenta od milijun kuna bilo nemoguće uputiti lokalnoj samoupravi.

Postignut je dogovor da će gradonačelnik s ovom inicijativom upoznati državno povjerenstvo na čelu s ministrom Božidarom Biškupićem , čije povjerenstvo obavlja pripremne radnje oko osnivanja Muzeja Marka Pola.

Goran Duka je spomenuo moguće raspisivanje međunarodnog natječaja za izgradnju monumenta, a ima mogućnosti zainteresirati strane financijere kao sponzore, jer neki ulažu i u skorašnji mjuzikl Marco Polo-The Hardest Journey čiji su autori Duka i Teo Trumbić.

Prema Dukinoj priči, taj 25 m svjetionik ne bi bio u gradu nego u vodama ispred grada Korčule,i nebi služio u pomorske svrhe,nego bi svima osvijetlio saznanja da je Marko Polo rođeni korčulanin , objasnio je Duka s podatkom da bi bilo najatraktivnije postaviti svjetionik pored zapadne obale otoka Badije ili između uvala Banja i Vrbovica na otoku Korčuli.

Tekst i snimak : Niko Perić 

Maketa svjetionika

Na slici: Umjetnici predaju gradonačelniku Korčule skicu i maketu budućeg monumentalnog svjetionika…

Pošalji dalje: