Božićni koncert HGD Sveta Cecilija

Pretsjednik HGD Sveta Cecilija

U subotu navečer, održan je u Domu kulture tradicionalni Božićni koncert puhačkog orkestra HGD „Sveta Cecilija“ iz Korčule, koji je započeo pjesmama njihove ženske klape Škerac (rade nepune dvije godine, prisutne na svim nastupima društva, i pobjednice večeri debitanata na Omiškom festivalu dalmatinskih klapa. Njih, kao i puhački orkestar vodi Velebit Veršić.

U središnjem dijelu koncerta božićnim se je pjesmama predstavio nedavno osnovani Mješoviti pjevački zbor HGD Sveta Cecilija, kojega vodi mlada korčulanska nevjesta Ivana Fabris. U pozdravnim riječima je predsjednik društva Đuro Čehovski kazao, da su njihove odrednice i danas, kao i prvog dana osnivanja iz 1883.godine, a glase: “da učenjem i gajenjem narodnog hrvatskog pjevanja oplemenjuje srce mjesnoj omladini, da joj podgrijava čuvstva prema jeziku svojemu i prema običajima, da joj zasadi u dušu tvrdo svjedočenje kako je dužna da čuva i brani narodne svetinje, da bude svojim u svojoj zemlji a tuđina da štuje po starom hrvatskom običaju, kao gosta svoga.”

U prepunoj dvorani publika se divila izboru melodija, koje je izveo puhački orkestar predvođen dirigentom Velebitom Veršićem, i aplauzom zahvaljivali na još jednom nezaboravnom koncertu i skladbama: Pismo moja, Nights in white satin, A tribute to Freddy Mercury, Ave Maria no moro, Apachi te razne dijelove domaćeg rocka, da bi koncert završili s nekoliko skladbi svjetskih skladatelja Mozarta i Straussa.

Publika je pljeskom pratila svaku glazbenu točku, a posebno Amadeus in pop, Brasil i Tritsch-Tratsch-Polka, da bi doživjeli veliko iznenađenje u skladbi Ima jedan svijet, koju je uz pratnju orkestra izvela Rafaela Petric. Na kraju koncerta, pohvaljeni su dječaci (za prvi nastup) Antun Penjak i Josip Sessa, na klarinetu, te Hrvoje Fabris na trubi (njih je pripremio prof. Riko Peručić). Za uspjeh u školi nagrađeni su učenici prvog razreda OŠ Ante Jeričević, Jasna Peručić, Zrinka Podbevšek i Mario Farac (II raz.).

Za dugogodišnje djelovanje u glazbi nagrađeni su: Mato Divić (40 godina sviranja, Ilko Curač (30) i Vicko Ivančević (20).

Tekst i snimak : Niko Perić

1 2 4 5

Pošalji dalje: