Polnoćka i Božić u Korčuli

Jaslice pored oltaraBožić je kao najradosniji blagdan kršćanstva slavljen na Korčuli, u ozračju mira i ljubavi, kaže korčulanski dekan i župnik u Blatu preč.Nikola BerišićPosebno u ovoj godini vjere, razmišljamo o njoj,na poseban način smo pozvani ovih dana,da slavljenjem utemeljimo svoju vjeru i učvrstimo svoje stavove.

Don Nikola je svojom porukom podsjetio, kako je jedan mistik u srednjem vijeku rekao, da se je Krist mogao tisuću puta roditi u Galileji, ali ako se nije rodio u meni, uzalud je!Tiha noć, sveta noć, dočekana je u Pupnatu u župnoj crkvi Gospe snježne, dva sata ranije od polnoćke, jer je godinama bilo tako, kaže njihov župnik don Mato Aračić, više je starijih ljudi koji bi teško mogli ustrajati u molitvi nakon ponoći.

Tradicija će se mijenjati, jer je boravilo puno mladosti, koji su brojnije pjesmom izrazili vjernički osjećaj, i zajedno kroz misno bdijenje, izrazili jačanje zajedništva i ljubavi. U Račišću je župnik don Vlado Markić vodio misu bdijenja, iznenadio se je gostoprimstvom 180 obitelji (Račišće i Kneže) koji su ga zadržavali nakon blagoslova, pak su nastavili zahvaljujući mirnom vremenu moliti uz more. Zatim se je vratio u Lumbardu gdje stanuje i vodi župu sv.Roka, gdje su u istoimenoj crkvi mještani proslavili Kristovo rođenje, i prvu polnoćku novoga župnika, koji im je poručio, da je Kristovo rođenje povijesni i otajstveni događaj, od iznimne važnosti za čitavo čovječanstvo, a Vi iz Lumbarde se prepoznajete kroz božanske riječi, i uz rođenje Božjeg sina,s njime postavljate put svojoj Crkvi.

Kristovo rođenje u Korčuli je obilježeno na dva mjesta. Ranije, u 22 sata mnogi su se stanovnici gradskog kotara Sveti Antun popeli do glavice i na otvorenom prostoru se uz misno bdijenje radovali Božiću. U samoj katedrali svetoga Marka, je župnik don Frano Kuraja rekao, da ovo nije bilo kakav rođendan, nego važan za svakoga od nas posebno,slavimo rođendan Boga koji je čovjekom postao,i uz zahvalnosti što pokazuje prema nama ljudima, da bi smo bili dostojni ovih svetih otajstava. Po zadnjem popisu katolici su najbrojniji(86%) pa se može pjevati Puno nas je, al nas nema, zato ih i Papa poziva u godini vjere, da upoznaju svoju vjeru,koja će znati prepoznati bitno, po kojoj će se živjeti i prepoznati Isusa–Boga, koji je zbog ljubavi prema nama imao teški križni put, da živimo od te istine Božjeg pohoda, ne samo danas,nego svaki dan svoga života.

Svetkovinu Božića,blagdana topline,ljudske blizine i obiteljskog doma je u Žrnovu župnik don Božo Baničević doživio kao trostruko slavlje. U nadahnutoj blagdanskoj propovijedi je govorio o misteriju Božića, utjelovljenoj riječi po kojoj je Sin Božji postao čovjekom, blizak nama kojega praktično susrećemo u životu, poručio je don Božo vjernicima, a oni su njemu uz tamburice jutros čestitali rođendan i imendan, iako je on na prijateljski način šaljivo kazao, da se prije treba roditi, pa onda dobiti ime, jer je don Božo rođen na Badnji dan, a danas na Božić slavi imendan.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: