Božićno-novogodišnji koncert KUD-a Moreška

orkestarU srijedu navečer pred ispunjenim gledalištem Doma kulture u Korčuli održan je tradicionalni svečani Božićno-Novogodišnji koncert KUD Moreška iz Korčule, na kojemu je nastupio njihov Mješoviti pjevački zbor (voditelj prof. Goran Milošević) i Puhački orkestar (voditelj prof. Alen Krajančić). U publici su imali dodatnu podršku od prijatelja iz Glazbene udruge „Crnomiri-Čara“ i Šibenske narodne glazbe.

Publika je uživala u izvedbama zbora i glazbe koji su  izveli niz popularnih i tradicionalnih skladbi te božićnih pjesama: Borovi, Božićni smih, Lean on me, dok je u aranžmanu Ante Duževića bila instrumentalna pratnja zbora: Pero, Tino, Ante i Denis, Koračnica „Moreška“ (trio), Četiri Godišnja doba, Louis Armstrong, Riders March, St.Petersburg, The Final Countdown, Happy Christmas, Quando,quando, The saints Hallelluyah, Finale V.Simfonije (Čajkovski), Carmina Burana, Ruki-Cukiuz trio Moreška.

Dirigent uz predsjednikaI voditelji i izvođači su se potrudili da svi posjetitelji postanu dio ove nezaboravne večeri, i s njima se KUD Moreška razvija i učvršćuje, zahvalno se izrazio predsjednik društva Sergije Vilović, uz podatke kako je ova godina bila posebno uspješna za zbor, jer su na HRT serijalu Do posljednjeg zbora,i Cropatria u Splitu, Zbor je u konkurenciji međuuglavnom akademskim zborovima ostvario izuzetne rezultate i ostao zapažen. Uz to veliki je dobitak za društvo što je glazbu preuzeo prof. Alen Krajančić, mlad i obrazovan, svakodnevno se duši s glazbenicima i vodi glazbu Moreške i u rodnoj Čari Vrnomiri.

Na razvitku KUD „Moreška“ kao igre a i svih ostalih aktivnosti, znatan utjecaj ima ubrzani razvoj turizma pri čemu je rasla potreba za učestalim nastupima i brojnim gostovanjima. Viteška igra Moreška uz pratnju orkestra se izvodi i do 50 puta godišnje u Korčuli, drugim mjestima Hrvatske i u inozemstvu, tako da se društvo razvija i postaje sve brojnije. I onda kraći muk govornika, koji je skupa s publikom i izvođačima pjevali Božić je posebna priča, a Korčula i Moreška = pisma i srića.

prsutPredsjednik Vilović je morao prekinuti govor, jer mu je predstavnik Ivo Kapitanović iz Šibenske narodne glazbe uručio veliki pršut, čije se miris uklopio u sveopću feštu koncerta. Na kraju je bilo puno poljubaca i pohvala: Dinko Perković je nakon 10 godina sviranja druge trube sada prvi put bio s prvom trubom. Prvi nastup su imali: Tonći Bernetić (trombon) i Marin Matulović, nakon nekoliko godina prve trube, sada saksofon. Nakon 4 godišnjeg studiranja ponovni nastup su imaliIvana Matić, Gega Grbin i željka Perija. Na kraju posebna fešta, Rodio se mali Moreškant, dijete Lovra i Bojane Krstulović, koja je član orkestra i nedavno postala majka.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: