Izložba ptica promovira Korčulu

U nedjelju navečer je završena ovogodišnja izložba ptica koja je u organizaciji Društva za zaštitu i uzgoj ptica Lumbarda-Korčula trajala protekla tri dana u prostorijama općine Lumbarda. Izložba je imala natjecateljski karakter, na kojemu je ornitološka sudačka ekipa (Duško Matošić (Split), Vremenko Maričić (Zadar) i Andrej Greguš (Dubrovnik) između 310 izložaka (uzgajivači pod šiframa) ocijenila ljepotu ptica, sklad boja i držanje, i prema njihovoj odluci najbolji su uzgajivači: Željko Krnčevi (Šibenik), Suad Škaljić (Dubrovnik) i Boris Dobrić iz Šibenika .Po društvima Dubrovnik je najuspješniji, ispred Šibenika, Zadra, Lumbarde, Istra Pula i Marjan Split.

Međunarodni ornitološki sudac Duško Matošić iz Splita je ovo mlado društvo (utemeljeno 2009.) i njihovu drugu izložbu ocijenio među boljima u Hrvatskoj. Prije tjedan dana bila je u Zagrebu državna izložba, uz neusporedivo više ptica, ali i više propusta, jer nije bitno isticati broj ptica,nego sveukupnu organizaciju,kaže Duško Matošić. Objašnjava da izložba ne može biti u turističkoj sezoni, zbog biološkog ritma ptica, one su tada u top formi, dok se u proljeće i početkom ljeta predaju reprodukciji i mitarenju (izmjena perja i pripremanje za zimu). Bioritam uvjetuje i održavanje svjetskog prvenstva južne i sjeverne hemisfere. Izložba je imala i edukacijski sadržaj,kaže predsjednik društva Romano Šestanović, gdje su posjetitelji uz prekrasne ptice mogli saznati kako se brinuti o njima,dok su djeca iz vrtića i područne osnovne škole Lumbarda imali izložbu svojih crteža i slika i osvojili medalje. Otočani i njihovi susjedi su posjetom, kao i prošle godine doprinijeli da ovo prvenstvo bude primamljivi događaj u susret blagdanima.

Društvo je raspravljalo i o budućim susretima uzgajivača ptica,što bi uz poznatu gostoljubivost moglo kroz članstvo u Južnohrvatskom Dalmatinskom ornitološkom savezu,i u Lumbardi okupiti veliki broj uzgajivača i ptica.Romano Šestanović se nada široj pomoći županije i regije,jer sama općina ne može podržati troškove,koje su uz njihovu TZ pomogli Zlatko Zelić, Žunje klesarstvo, vinarija Fides i Zure.

Tekst i snimak : Niko  Perić

2 3 4 5 6 Ja volim ptice

Pošalji dalje: