PANIKA MEĐU KAMIONDŽIJAMA – OD ULASKA U EU KAOS U NEUMU

PANIKA MEĐU KAMIONDŽIJAMA – OD ULASKA U EU KAOS U NEUMU

Ako budete plombirali kamione u Pločama i Dubrovniku, čeka nas potpuni zastoj prometa·  

Prema onome što je RH dogovara s EU, zna se da kroz neumske prijelaze od 1. srpnja mogu prolaziti automobili domaćih ljudi i turista, te kamioni i kombiji koji ne prevoze hranu i/ili robu do 10.000 eura.

Za ostale kombije i šlepere uspostavlja se poseban režim prelaska – moraju prethodno otići na carinu u Pločama ili Dubrovniku gdje će ih zapečatiti, plombirati. Nakon toga mogu na prijelaz, čekati u kolonama, prijeći Neum i otpečatiti svoje šlepere, opet na carinarnicama u Pločama ili Dubrovniku.A cijeli bi taj postupak, pogotovu u sezoni mogao potrajati satima. Marijan Banelli, predsjednik uprave udruge Hrvatski cestovni prijevoznici, ne čupa kosu, nego svim silama pokušava unaprijed pronaći načine kako spriječiti prijeteći kaos kod Neuma.

Izvan turističke sezone svakodnevno kroz Neum prođe stotinjak vozila dostave, a već od travnja, svibnja, promet je znatno intenzivniji i svakog dana prijelaze prođe između tisuću do tisuću i pol takvih vozila, kaže. I nije problem u plombiranju, nego u mjestu gdje će carinici stavljati plombe – u carinskim ispostavama u Pločama i Dubrovniku.

Autoprijevoznici su zabrinuti što će šleperi morati stajati u kolonama na više mjesta no sada, što će jako usporiti ionako spor prolazak kroz Neum. No, u HUP-u i HCP-u su osmislili rješenje – predlažu da se od prijelaza Klek do Bistrine sagradi javna rasvjeta i postave kamere. – Na graničnim prijelazima nadgledali bi cijelo vrijeme prolaz kamiona, softverski bi se signaliziralo ako neki kamion stane, a pratio bi se i njihov GPS signal, kaže Banelli. Misli da bi EU bila voljna čak i sufinancirati ovaj projekt, s obzirom da treba postaviti stupove s osvjetljenjem na 3,5 km od Kleka do Neuma, te oko 4,5 km od Neuma do Bistrine. Kroz Neum, u dužini od oko sedam kilometara, javna rasvjeta već postoji.

U HCP-u računaju da bi valjalo postaviti duž cijelog koridora 270 kamera. Time bi se izbjeglo plombiranje i višekratno čekanje u kolonama.

Nino – Dubrovački Vjesnik

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “PANIKA MEĐU KAMIONDŽIJAMA – OD ULASKA U EU KAOS U NEUMU

  1. bi (Uredi)

    tako nam je to kada moramo putovati i kroz tuđu državu a da bi došli iz svoje u svoju.pelješki most je izgleda ipak potreba.pa gospodu koji nam krojite sudbinu razmislite o tome

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.