Priopćenje malih dioničara Mediteranske plovidbe

Kao mali dioničari Mediteranske plovidbe d.d. imamo obavezu obratiti se korčulanskoj i cijeloj hrvatskoj javnosti a vezano za oglas o prodaji cjelokupne imovine na Korčuli Mediteranske plovidbe d.d. koji je oglasio direktor društva gosp.Vladimir Šelebaj a odobrio Nadzorni odbor Mediteranske plovidbe d.d. na čelu sa predsjednicom Nadzornog odbora, gdjom Nadom Lipanović. Radi se o prodaji robne kuće u Korčuli, Hotela Mediteran, zemljišta u Knežama te zemljišta u Korčuli.

Ne dovodeći u pitanje pravo uprave da sukladno svojoj, od Nadzornog odbora, odobrenoj strategiji provodi poslovnu politiku u interesu svih dioničara društva izražavamo svoju ogorčenosti i zaprepaštenje odlukom da se cjelokupna imovina koju društvo posjeduje na Korčuli stavi na prodaju sa rokom natječaja od 7 (sedam) dana računajući od dana objave (subota 20og ožujka).

Spomenuti uvjeti kao i činjenica da u natječaju nema izražene minimalne cijene prodaje pobuđuju sumnju da se radi o natječaju kojem je jedini cilj pogodovanje najvećem dioničaru gdji. Nedi Young. Kako ostali dioničari (kojih je 52%) pa tako niti Hrvatski fond za privatizaciju nemaju svog predstavnika u Nadzornom odboru društva te tako nismo u mogućnosti svoja prava zaštiti putem Nadzornog odbora molimo korčulansku i cjelokupnu hrvatsku javnosti i institucije za pomoć u cilju sprečavanja konačne rasprodaje imovine i uništavanje kompanije koja preko 40 godina pridonosi zapošljavanju te čini dio identiteta Račišća i Korčule.

Molimo predsjednicu Nadzornog odbora gdju Nadu Lipanović te direktora gosp. Vladimira Šelebaja da nam objasne kako je moguće štiti interes Mediteranske plovidbe, njenih zaposlenika i dioničara na način da se daje rok u natječaju za prodaju imovine od sedam dana dok u isto vrijeme drugo korčulansko poduzeće HTP Korčula d.d. prodaje dio svoje imovine tek nakon odobrenja Skupštine Društva te sa rokom od preko 40 dana uz profesionalno pripremljenu dokumentaciju.

Mali dioničari Mediteranske plovidbe d.d.

Pošalji dalje:

13 komentara “Priopćenje malih dioničara Mediteranske plovidbe

 1. Polu_Skojar (Uredi)

  Kad se samo sjetim sa koliko smo ljubavi gradili Maditeransku Plovidbu!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Zdenka Andrijić (Uredi)

  Žao mi je što je Mediteranska plovidba, sa svom svojom imovinom, izgubljena, no to zaista nije iznenađenje. Naša tipična priča uvijek u temeljima ima nečiju bolesnu ambicioznost bez pokrića, bez uporišta u sposobnosti. Jer, ako plovidbi koju ste kupili – poput većinske vlasnice, ili ste na čelu njezinog Nadzornog odbora – poput spomenute Nade Lipanović, ili ste joj direktor – poput spomenutog Vladimira Šelebaja, dakle, ako toj plovidbi ide loše, onda vi koji ste donosili ili donosite odluke s lošim posljedicama snosite barem – odgovornost. Ovdje bi se, kao posljednji u nizu, mogao izuzeti V. Šelebaj, ali njegova je zadaća ipak od početka bila jasna. Kako unaprijediti poslovanje brodara bez iskustva u pomorstvu? Pa, je li uopće i došao unaprijediti nešto? Odgovor je u – rasprodaji imovine.

  No, da se vratim odgovornosti. Ona podrazumijeva (barem) povlačenje s funkcije kojoj nismo dorasli. Naravno, većinska se vlasnica neće povući. Ali, još manje smije sa nešto više od 50% dionica odlučivati o usmrćivanju firme čiju gotovo cijelu preostalu polovicu drže tzv. “mali dioničari”. Zašto tzv.? Zato jer sam sita loših imena datih dobrim ljudima. Jedina razlika između velikih i malih dioničara je u količini bezobraštine i bahatosti. Što veći dioničar, to veća bahatost. Ali, hrvatska praksa pokazuje: to veća i nesposobnost. Čast iznimkama, ali traganje za njima uzelo bi nam puno vremena.

  I da završim ovu priču: većinska se vlasnica nema kamo povući (osim u mišju rupu, ali u tu bi se rupu od srama još mnogi odgovorni za situaciju Mediteranske plovidbe mogli povući). Nadzorni odbor, direktor i ostali odgovorni neka se povuku u vlastita poduzeća, pa da napokon shvate koliko je lakše obezvrijediti tuđe vlasništvo, nego unaprijediti svoje. Znam, znam, neće me poslušati. Ako već drugima nisu bile poznate njihove (ne)sposobnosti, njima samima jesu.

  No, postoji i dobra vijest za Mediteransku plovidbu: s krahom poduzeća ime će otploviti u slobodu. Pa se onda, možda jednom, nađe netko sposoban i mudar i ponovno ga poželi pronijeti morima svijeta! Ako ikad bude tako, sretna mu plovidba!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Mediaveli (Uredi)

  “Ako drugima nisu bile poznate njihove (ne)sposobnosti, njima samima jesu.”
  Draga Zdenka zar nikada nisi čula ovu: “Svaki menađer sve uspjehe pripisuje sebi, a neuspjehe okolnostima. Njegova pak okolina uspjehe pripisuje okolnostima a neuspjehe njemu.”

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Zdenka Andrijić (Uredi)

  Dragi Mediaveli, nisam čula. Čak se i ne slažem s rečenicom koju citiraš, jer ponekad se dogodi i obrnuto. No, nije to najvažnije u ovoj priči. Mnogo je važnije tko plaća cijenu neuspjeha (kojeg bih ipak radije imenovala nesposobnošću). Što se Mediteranske tiče plaćaju je pomorci i njihove obitelji. Ali i Korčula u cjelini.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. runja (Uredi)

  Ovo je stvarno ŠOK! Toliko o jubavi Nede prema Korčuli, Mediteranskoj, Račišću i ljudima koji su stvorili Mediteransku! Sve sprškat u tren STRAŠNO!?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. ins.colombo (Uredi)

  Ma kakvi šok!Što možete očekivat od osobe koja je uzela muža od žene,cijelo bogastvo poslije njegove smrti a svojoj djeci digla prezime oca i dala očuha.
  Velika dobrotvorka i domoljubka pa je djeci skinula prezime Šimunović!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Mediaveli (Uredi)

  Draga Zdenka, ni ja nisam rekao da se slažem s rečenicom koju sam citirao. Ali kao nekadašnji menađer – više sam je puta iskusio na vlastitim leđima.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Polu_Skojar (Uredi)

  Izgleda mi smjesno napadati vecinsku vlasnicu u njenom pravu raspolaganja imovinom koji je (sa mukom ili uz pomoc “onijeh stvari”) kupila a jos vise spominjati u ovom kontekstu njeno sentimentalno putesestvlje i prava koja joj obiteljske regulative daju. To je znak nemoci, znak nesposobnosti pogledati istini u oci a istina je slijedeca: Djelatnici Mediteranske nisu uspjeli pronaci nacina funkcioniranja, nisu se uspjeli prilagoditi novim dogadjanjima u gospodarenju brodovima i zaposljavljanju pomoraca u tzv “crewing management” poslovima. Dok su razno razni Magazinovici i ini mesetari uspjeli i zaposljavljaju tisuce i tisuce HR pomoraca Mediteranska se vrtila u krug.
  Po mome misljenju kriv je njen management koji nije uspio dati ni vecinskoj vlasnici ni malim dionicarima ono sto se od jednog managementa ocekuje a to je profit u poslovanju.
  Mali dionicari su u Mediteransku ulozili da tako kazem ondasnje (nenaplative) viskove i dionice su im skoro pa “pale s neba” a vecinska vlasnica se udarila po dzepu te sa svjezim stranim kapitalom kupila firmu.
  Da li je ona do novca dosla s nogu ili ih je trebala rasiriti 😉 to se nas ovdje ne tice.
  Vlasnistvo nad firmama koje zaposljavaju dosta ljudi u EU podlozno je ogranicenju u gospodarenju kojeg postavlja drzava te se zajedno sa drzavom i sindikatima traze rjesenja. Gdje je u slucaju Mediteranske drzava odnosno lokalna uprava? Gdje je tu sindikat?
  Puno je firmi u KO propalo zbog loseg gospodarenja a drzava kao vlasnik dobila bi “od sake do lakta”. Sada je privatni (vecinski) vlasnik doveden po vec vidjenom scenariju u iskusenje ali on tj ona se NE DA …

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. ins.colombo (Uredi)

  Nakon 14 godina ukida se trajekt Korčula – Drvenik
  Trajektna linija Korčula − Drvenik više se ne isplati Mediteranskoj plovidbi CROPIX
  Prvi put nakon 14 godina, Mediteranska plovidba sljedećeg ljeta neće prometovati na turističkoj trajektnoj liniji Korčula − Drvenik.

  Prve su se sumnje pojavile krajem prošle godine, kad u novome Prijedlogu plovidbenog reda za 2010. godinu lokalni brodar Mediteranska plovidba nije dostavio svoj prijedlog za održavanje pruge. Brodar u poslovnim poteškoćama i gubicima od 60 milijuna kuna nije u mogućnosti dobiti povoljan kredit za kupnju novog trajekta.

  U novoj Upravi, na čelu s Vladimirom Šelebajem, procijenili su da to nije dobra investicija, jer se nekoliko milijuna eura potrošenih za kupnju novog trajekta ne bi brzo vratilo.

  Upitan hoće li tu liniju preuzeti državni brodar, direktor Jadrolinije Slavko Lončar kratko je odgovorio da to nije pitanje za Jadroliniju, nego za Agenciju za obalni linijski pomorski promet.

  Do čelnika Agencije u četvrtak nismo mogli doći jer su bili na “hitnom sastanku u Zagrebu“, zbog čega su im, prema riječima tajnice u Splitu, “mobiteli isključeni“. Lončar, pak, smatra da je ta pruga prošlost u odnosu na susjednu Ploče − Trpanj, koja je budućnost.

  − Naša je poslovna politika razvoj pruge Ploče − Trpanj. Dolaskom autoceste na Ploče i širenjem schengenske granice prema istoku, ta pruga ima veliki potencijal, posebice jer brodovi EU-a moraju ploviti unutar svojih voda, a ne uz obalu BiH.

  Zbog toga ćemo, kad radovi na proširenju trajektnog pristaništa u Trpnju budu dovršeni, odmah uvesti moderniji trajekt, većeg kapaciteta od stare “Pelješčanke” i “Lošinjanke” − kazao je Lončar.

  Hotelijeri iz HTP-a “Korčula” nisu zadovoljni razvojem događaja. Smatraju da bi isključenjem trajektne pruge Korčula − Drvenik korčulanski turizam mogao pretrpjeti znatne štete. Domaći je hotelijer u dio svojih turističkih programa prema inozemnim turoperatorima već ukalkulirao spomenutu prugu. I ostali su turistički djelatnici mišljenja da bi ukidanje linije moglo još dublje pokopati korčulanski turizam.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Polu_Skojar (Uredi)

  Hoces reci: Nema zarade-Kljuc u bravu! 😉 Bez zarade mogu radit samo nasi 😉 sa pokricem (prezaduzene) drzave hehe Oni u USA znaju fore 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 11. badija (Uredi)

  Mene jedino zanima dali će i kad će neko napokon odgovarat za sve ovo što se događa našem medplov-u?Ili ce se i dalje izmjenjivat vlast kako bi naši stari rekli “kako što kurva minja gaćice”.Mislim da je došlo vrime da neko završi u zatvor, a što vi mislite?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 12. Mediaveli (Uredi)

  Badija, oli se još nisi obadala da je vrime linča pasalo? Pa da pričekamo sud?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.