Privatizacija HTP Korčula i Orebić u 2013 ?

head_liburna

Privatizacija HTP Korčula i Orebić u 2013 ?

Dubrovački.hr  navodi da do kraja 2013., Vlada želi prodati 300 poduzeća u državnom vlasništvu, a do kraja 2014. njih još 300. Od prvih 300 u Banskim dvorima očekuju zaradu oko tri milijarde kuna.

Pritom bi posebnu pozornost mogla izazvati nova lista tvrtki od posebnog državnog interesa koje će rangirati u tri kategorije.

Prema neslužbenim informacijama iz Vladinih krugova, taj popis više neće sadržavati 69 poduzeća, u kojima radi oko 110.000 djelatnika, nego bi se lista trebala skratiti najvjerojatnije na 53 tvrtke.

S nje bi, naime, trebale “odletjeti” sve turističke tvrtke, poput hotelskih tvrtki Medena, Maestral, Makarska, Plat, Podgora, Živogošće, Korčula, Orebić i ZRC Lipik, kojima je Vlada još lani namijenila privatizacijsku sudbinu. U kategoriju poduzeća koja su dosad nosila oznaku tvrtki od posebnog državnog interesa, a iz čije se vlasničke strukture država namjerava povući, ulaze i Borovo i Tiskara Vjesnik, a vjerojatno i Brijuni Rivijera.

Najviše novca očekuje se od privatizacije Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja. Njihovu prodaju Vlada Zorana Milanovića, uostalom, najavljuje otkad je preuzela kormilo države, a prve poteze u tom pravcu Banski su dvori već povukli. No, privatnom će kapitalu u ovoj godini, doznajemo iz Vladinih krugova, biti ponuđeni i državni udjeli – većinski ili manjinski – u još tristotinjak tvrtki, te još toliko njih u sljedećoj godini.

(JL)

Pošalji dalje: