U Žrnovu zabava maškara s otoka Korčule

U Žrnovu na otoku Korčuli, bila je u subotu navečer maškarana priredba,  koju je dopadljivo organizirala i provela njihova udruga Vilani, koji su uz zabavljački šušur, izdali i putovnice svim maškaranim udrugama s otoka Korčule,  i doputovali su: Bonkulovići (Korčula),  Trtajun(Vela luka),  SRK Lumbarda i Krulić (Blato).

Nakon okupljanja u Prvom selu, predvođeni domaćinom uz pratnju Narodne glazbe iz Lumbarde, povorka je ušla u dvoranu Doma kulture (Arena u Kampušu) gdje je predsjednica udruge Vilani, Nives Matulović preuzela vlast od korčulanskog gradonačelnika Mirka Duhovića, (Žrnovo pripada Gradu Korčuli) upozorivši ga, da su Vilani jednoglasno odlučili preuzeti gradsku vlast, milom ili silom, jer se predizborna kampanja ozbiljno nametnula.

Gradonačelnik je prije predaje vlasti, čestitao sugrađanki, jer je jedina žena predsjednik maškara na otoku Korčuli. Vilanski glasnogovornik Ivan Kaštelan „Pačica“ je napomenuo, da neki govore, da čin primopredaje nije potreban, jer je gradonačelnik iz Žrnova, kao i ravnatelji brojnih institucija u Gradu Korčuli pa i u županiji, čime je sva vlast u Žrnovu, i predložio je da će Vilani odmah preseliti gradsku vlast u zgradu Arhiva u Žrnovu, dok će u srednjovjekovnoj vijećnici u Korčuli izgraditi apartmane. Gradonačelnik mu je odgovorio, da se to ne može činiti samostalno, nego treba dobiti glas, na što su maškarane grupe povikale MI smo jednoglas. Nakon preuzimanja ključa od Grada, predsjednica Vilana je uručila priznanja svim maškaranim udrugama, i posebnu zahvalnicu Narodnoj glazbi iz Lumbarde, koji svojim nastupima promiču pokladne običaje, kao i Petru Skokandiću vlasniku ugostiteljske radnje Žrnovski dvori.

I prije kušanja karnevalskih-kulinarskih specijaliteta (posebno makaruna) sve su grupe zajedničkom pjesmom i plesom čestitale 17.rođendan udruzi Trtajun iz Vele luke, i zatim su uz šarolike boje i maske, svi skupa doprinijeli veselju pokladnih običaja,  uz višesatni bal maškara uz pratnju grupe Dilajla iz Metković.

Tekst i snimak : Niko Perić

Dosli smo iz daleka Ja sam za ples Kljuc je nas,kako i gradonacelnik Kuhinja je spremna Oli nas ne poznas Ples za Trtajuna S R L Zrnovo pripada Korculi

Pošalji dalje:

2 komentara “U Žrnovu zabava maškara s otoka Korčule

 1. ahaha (Uredi)

  ma jeli moguće?!?!?!?!?! ove stare tete iz žrnova i ovu godinu repriziraju! opet francuske sobarice! što je sljedeće???? plesačice, srca…..već iz godine u godinu sve napamet znamo!
  ajmo malo mašte dosadne ste više! dosadneeeeeeeeeee

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. hahaha (Uredi)

   Smatram da te “stare tete” održavaju nešto što nije baš lako i zato im treba skinuti kapu. Veliki je trud i trošak za svaki vikend napraviti novu masku i kostim, dok se na svim drugim mjestima gdje se održavaju maškare za svaku godnu pravi samo jedan kostim i jedan nastup. Vjerojatno je takav kostim puno dorađeniji nego kostimi “starih teta”, ali one imaju drugačiji pristup, otvoreno srce i puno dobrog raspoloženja što je svakako za pohvaliti.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.