Gradonačelnik govorio istinu?

Gradonačelnik Grada Korčule Mirko Duhović jučer je u svom Priopćenju za javnost objasnio svoju ulogu vezanu uz uhićenje grupe prevaranata i izjavio da je žrtva prevare, te da ga nije: „nitko ucjenjivao niti iznuđivao novac ili nudio bilo kakve usluge, osim navedene pomoći na gradskim projektima za pretpristupne fondove“.

U priopćenju dalje stoji kako je Grad Korčula u ljeto 2009. za troškove boravka „ekspertnog tima !“ u Korčuli platio unaprijed 14.250,00 Kn te da je gradonačelnik shvativši prevaru, priznao osobnu odgovornost i nadoknadio štetu Gradu Korčuli iz „svog džepa“.

Kao Gradskom vijećniku, a s obzirom na ozbiljnost slučaja, bila mi je dužnost iskoristiti zakonske ovlasti koje imam i provjeriti navode gradonačelnika.

Uz tekst prilažem bankovne izvode Grada Korčule iz kojih je vidljiva uplata Grada Korčule prema privatnom računu u Erste &Steiermärkische banci izvršena 17.8.2009. u iznosu od 14.250,00 Kn. Na drugom izvodu od 29.12.2009. nalazi se gotovinska uplata izvršena u FINA-i u korist Grada Korčule u iznosu od 14.250,00 Kn (prekrivene su ostale transakcije jer nemaju veze sa temom).

Dakle, dokumentacija (bez stručnije analize), potkrijepljuje financijski dio gradonačelnikova Priopćenja za javnost.

S druge strane, otvara se niz pitanja (možda se istovremeno nude i odgovori?) vezanih uz ovaj a i druge propuste u vođenju Grada Korčule u proteklim godinama.

Tino Andrijić

Pošalji dalje:

9 komentara “Gradonačelnik govorio istinu?

 1. runja (Uredi)

  Nema razloga da gradonačelniku nakon ovih iznesenih kopija, potvrda ne vjerujemo! Ali ima uvik oni “ALI”
  zašto gradonačelnik ni provjeri osobu tj gospodina Lončarevića? Zar ni još shvati ili je previše naivan u kojoj zemlji živimo????

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. dusko dugousko (Uredi)

  Klap,klap,klap….Tako bi zvučao pljesak,bilo za gradonačelnikov demant,bilo za Tinovu vijest o istinitosti i vjerodostojnosti priopćenja.”Gradonačelnik je govorio istinu.”
  Dragi Tino nije li na pomolu političko pomirenje ljutih političkih oponenata?Ukida li se možda nekim čudom kaznena prijava protiv tebe,kad ishitreno iznosiš ovakve tvrdnje temeljene na ničemu?
  Da, na NIČEMU!I to odgovorno tvrdim ,a broj iznesenih neistina te netočnih i nelogičnih podataka biti će povelik.

  Pa krenimo Tino od tvoje profesije (interneta) i “onih stranica” od kojih je i jedna tvoja:citiram gradonačelnika :”…Moram odgovoriti onim sugrađanima koji me prozivaju da me nema na internetu i da ne odgovaram na internet,NE na te stranice ja ne idem,te stranice ja jednostavno ne želim onakve kakve su podupirat,jer one su nekorektne I one ne pružaju pravu informaciju.To su stranice na kojima se jednostavno sije mržnja,sije se nešto što ja ne podržavam i zato od mene na tim stranicama nećete dobit odgovor.Sve odgovore koje ja imam dat dobit će te na službenim stranicama grada….”

  NEISTINE:
  1.Nije istina da ga nema na internetu!
  (izjava/obrazloženje dano Indexu otprilike 1 sat prije ovog citata)
  2.Nije istina da ne odgovara na internet!
  (index,grad korcula,dubrovacki hr,dnevnik hr,dulist hr,24 sata hr…)
  3.Nije istina da na “te” stranice on ne ide jer mu je njihov sadržaj dobro poznat!
  (kako zna da se sije mržnja ako nije posjetio “te” stranice)
  4.Nije istina da su “te” stranice nekorektne,jer su “te” stranice samo prosljedile vijesti iz drugih medija!
  5.Nije istina da ne pružaju pravu informaciju,jer su sve “te” stranice iznjele slučaj na površinu!
  6.Nije istina da “te” stranice siju mržnju, istina je da ljudi postavljaju mnogobrojna i neugodna pitanja!
  7.Nije istina da od g.gradonačelnika nećemo dobiti na “tim” stranicama odgovor!
  (index,grad korcula,dnevnik hr…)
  8.Nije istina da će sve odgovore dati na stranicama grada!
  (na indexu je objavljeno prije nego na gradskim stranicama)

  U par rečenica 8 netočnih tvrdnji,ali krenimo dalje sa citatima:”…činjenica je da je u toku ljeta 2009.g.,se meni javila osoba koja se predstavila kao g.Miroslav Lončar,navodeći da je službenik novootvorenog ureda Europske zajednice u Zg.,nudeći pomoć pri izradi programa i projekata za predpristupne fondove EU….pri tome je istaknuo da nas njihova usluga neće koštati ništa osim što moramo nadoknaditi troškove puta i boravka njihove ekspertne skupine.Ponudili su cijenu u iznosu 14 250 kn.,koje treba podmiriti ako želimo da njihova ekspertna grupa dođe u Korčulu.Kako ništa nije ukazivalo na mogućnost prevare ili na nešto slično,jer je sve bilo u logičnim okvirima,odlučili smo se organizirati posjetu i primiti ih u goste.Problem nastaje nakon trenutka kada smo napravili uplatu,i od tada “g.Lončar” se više ne javlja na telefon,i prestaje komunikacija.Normalno das mo odmah pristupili provjeri,te smo utvrdili da je moguće da se radi o prevarantima,te smo putem banke pokušali odmah stornirati uplatu koju smo napravili predhodnih dana.To više nije bilo moguće.nakon toga,nakon rasprava sa raznim ljudima i unutar uprave ,ja sam se smatrao ipak odgovornim,smatrao sam ovo svojim osobnim propustom,iako mi je namjera bila napraviti dobar posao za grad,međutim jednostavno je došlo do propusta,pa sam odlučio kako grad ne bi bio u šteti,odlučio sam da ovaj iznos koji smo uplatili ja osobno namirim gradu,što sam i učinio u prosincu 2009g………….nisam napravio ovo pod nikakvim pritiskom niti sam napravio zato što se prosula…dakle tek je sad u trećem mjesecu ovo izišlo u javnost,iako ja moram reći da nisam znao hoće li ili neće nikad izići u javnost,to mi uopće nije bila namjera,nego sam želio da grad ne bude oštećen nekim mojim propustom….”

  NELOGIČNOSTI i NE ODGOVORENA PITANJA:

  1.Kako nas “neće koštati ništa,kad “moramo” platiti 14250 kn.?
  2.Kakvi su to troškovi puta u iznosu od 14250 kn?
  (npr.7-dnevni boravak u hotelu Korčula- apartman “SUPERIOR”- za taj period iznosi 10 000 kn s polupansionom za 12 osoba!Što znači da ostaje dovoljno za troškove transporta….)
  3.Kakav smo mi to domaćin koji neće osigurati smještaj ekspertnoj skupini?
  (ne mi im šaljemo novce da u nas doma plate boravak?!!)
  4.Kako smo se “odlučili organizirati i primiti ih” kad su oni sami po uplatito morali napraviti?!!
  5.Ukoliko je navedeni iznos samo za troškove puta,koliko njih i sa čime dolaze?!!
  6.Kako je “normalno” da “smo” odmah pristupili provjeri?
  (niti je odmah,niti je normalno)
  7.Odmah nije “nakon par dana”!
  8.Koliko je zapravo prošlo “predhodnih”dana?
  9.Kako ste utvrdili da je riječ o “mogućim prevarantima”?
  10.Tko smo to “mi” ako “sam smatrao ovo svojim osobnim propustom”?
  11.Tko je uplatio ”mi” ili “ja”?
  12.Zašto ako smo “mi uplatili”,”mi dogovorili”,”mi provjerili”,”mi organizirali”,”mi napravili”
  g.gradonačelnik plaća sam štetu?
  13.Tko su to “razni ljudi” i “uprava”?
  14.Došlo je do “propusta”.Čijeg?
  15.Zašto je proteklo 4mj. Do Vaše uplate gradu,ako ste “odmah”odlučili?
  16.Kako ste mislili pravdati uplaćeni gradski novac “g.Lončaru”?
  17.Uplaćuje te li inače novac,bez” papirnatih pokrića” (računi,otpremnice,ponude…)?
  18.Zar nije “pritisak” zatvaranje finacijske godine uz manjak od 14 250 kn?
  19.Što se “prosulo”?Priča?
  20.Što Vam gradonačelniče nije bila namjera?Da izađe ili ne izađe u javnost?
  21.Zašto je tek sad izašlo u javnost?
  22.Zašto niste obavjestili nadležne institucije o ovome odmah po zbivanju?
  23.Zašto odmah nije usljedilo propćenje,nego više od pola godine kasnije?
  23.Koliko toga još ima što moramo čekati hoće li se “prosuti”?

  Ispričavam se što sam previše oduljio u ovom postu,što inače čitatelji “tih” stranica baš i ne vole,ali morao sam citirati da bi čitatelji lakše pratili koliko toga klimavoga stane u 4 minute izjave g.gradonačelnika.
  Mislite li još uvjek da govori istinu?
  Moram naglasiti da još postoji oko 2 minute materjala iz istog priopćenja koje nije “obrađeno” ali mislim da i nema potrebe.Dužnost mi je naglasiti da ovo nisu izljevi mržnje prema NIKOME a pogotovo prema g.Mirku ili g.Tinu.Čak štoviše,mogu slobodno reći da sam ja sa svojim bližnjima donio g.gradonačelniku još jedan mandat,glasujući za njega na ne tako davnim lokalnim izborima.Upravo zato nemogu dopustiti da se sa mojom voljom upravlja al ii voljom svih mojih sugrađana na način na koji je opisan.Molim gradonačelnika,da bar ovaj put napravi iznimku,i osvrne se na bitna pitanja,a ne da daje izjave koje izgledaju poput “prociduše” moje none.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. nilo (Uredi)

   Duško! Što se ispričavaš, kad si zaista napisao cili roman.
   Pa zašto ne pođeš u opčinu grada Korčule i pitaš na licu mjesta?
   Dali Duhović čita stranice ili ne, to je njegova stvar, ali da se na ovim stranicama “prepucavamo” i donosimo BRZE osude i prijekore je fakat! Čak i kad nam nisu sve činjenice poznate!
   Čoviće, ako nemaš vremena sam poć u opčinu, pošalji im pismeni upit!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Mediaveli (Uredi)

  Razumijem Gradonačelnika kao čovjeka. On se osramotio sam pred sobom uplativši novac prevarantima. Uplatom iznosa na račun Grada za koji je isti oštećen, gradonačelnik je dokazao da je pošten čovjek, što svakako nije isto što i odgovoran upravitelj javne imovine.
  Ali Gradonačelnik nije sam zaposlen u općini. Tko ga je trebao savjetovati ili tražiti od njega da ne uplaćuje nište dok se ne provjeri tko je “gospodin Lončar”? Gdje se nalazi Lončarev ured, gdje je registrirana ta njegova “firma”? Tko je sve znao za ovaj “propust”? Profesionalci/državni dužnosnici su kao nestranačka sila dužni preventivno upozoriti Gradonačelnika, a ako on ne posluša nadležno ministarstvo ili javnost.
  Tko je za ovu aferu znao, vrlo je bitno. Prema Tinovu pisanju zaključujem da Gradsko Vijeće kao organ kojemu Gradonačelnik odgovara za svoj rad, nije o ovome ništa znalo. To se zove prešućivanje i u zapadnim demokracijama to je u politici smrtni grijeh.
  Ljudski gledano suosjećam s Gradonačelnikom. Bio se ponadao da će učiniti nešto dobro za Grad. Namjera je bila dobra, ali: put u pakao posut je ljudima dobrih namjera.
  Gradonačelnik nije učinio ništa za što bi mu se moglo suditi. Ali pitanje ostaje: može li ovako (politički) oštećen, uspješno funkcionirati još tri duge godine?
  Kao Korčulanin koji živi u inozemstvu, nikada ne glasam, kako bih se mogao osjećati što neutralnije prema trenutnoj vlasti ili oporbi. Ali, ipak bi me razočaralo kad bi se rješavanje ovoga problema, umjesto trezvenog i pragmatičnog pristupa, pretvorilo u lov na vještice.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Pinokio (Uredi)

  E moj Mediaveli…nije mi jasno da iako ne glasaš na izborima ,stalno se glasaš po internetu i govoriš o stvarima koje ne možeš doživjeti iz inozemstva. Kažeš , ” Uplatom iznosa na račun Grada za koji je isti oštećen, gradonačelnik je dokazao da je pošten čovjek, što svakako nije isto što i odgovoran upravitelj javne imovine.
  Ali Gradonačelnik nije sam zaposlen u općini. Tko ga je trebao savjetovati ili tražiti od njega da ne uplaćuje nište dok se ne provjeri tko je “gospodin Lončar”?

  Da si malo bliže nama čuo bi ono što cijela opčina šapuče…a to je da bi gradonačelnik trebao dignuti spomenik svojoj pročelnici , koja ga je lijepo upozoravala na dotičnu uplatu , koja je sa svojom kolegicom inzistirala na uplati krajem godine jer nisu htjele oštetit Grad.
  Ako to zoveš poštenjem , ljestvica poštenja ti je veoma niska. Koliko je još uplata koje čekaju na Mister Lončara ?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. viva (Uredi)

  A što ako su gradonačelniku njegovi bliski suradnici rekli da se makne od toga Lončara i ne uplaćuje te solde, a on ih je, i pored njihovih upozorenja, uplatio? Mislim da je gradonačelnik samim činom uplate svojih privatnih novaca u gradski proračun, preuzeo svu odgovornost na sebe, jer da mu je netko drugi krivo savjetovao budite sigurni da bi nas o toj činjenici gradonačelnik izvjestio i da bi taj drugi sigurno morao platiti i vratiti taj novac u proračun.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Mediaveli (Uredi)

  Pinochio, iako je tvoj komentar pomalo jednostran – uperen protiv mojih shvaćanja osobno – dao sam mu ocjenu “sviđa mi se”. Zašto? Zato jer mi je pružio jednu novu informaciju za koju se nadam da se neće pretvoriti u dezinformaciju. Jer, općina o ovim i ovakvim stvarima ne bi trebala, kao što kažeš, šaputati nego glasno i jasno artikulirati istinu. I još nešto: bez obzira tko je što sugerirao ili nije, meni je razlika između stručne (dužnosničke) i političke (predstavničke) odgovornosti potpuno jasna. A je li jasna i tebi?
  Inače, mislim da se u ovim ne baš cvjetajućim vremenima ne bismo trebali dijeliti na “doma i dijasporu” nego na dobronamjerne i manje dobronamjerne. Pod tim sam uvjetom spreman polemizirati sa svakim.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. grgur (Uredi)

  Gradonačelnik triba dat ostavku i tu se nema što raspravljat.

  Ali poznavajuči naše političare od tega nema ništa, jer nemaju ni obraza ni časti. Hrvatski političar nebi siša sa vlasti ni da mu siću jaja 🙂

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.