Do Pelješca ispod mora – tunele bi gradili škverovi?

tunel1290113_97e14116b6

Jadranski otoci mogli bi se s kopnom i međusobno spajati nizom tunela s višetračnim cestama. Tunelske cijevi bile bi usidrene na 20 metara dubine, a gradile bi se u hrvatskim brodogradilištima.

Takvo rješenje na primjeru Pelješkog mosta bilo bi i do četiri puta jeftinije od izgradnje mosta. Autor, splitski arhitekt Boženko Jelić, svoj je projekt nedavno predstavio Vladi, a danas je dobio i potporu Splitsko-dalmatinske županije.

Podmorski tuneli prema otocima!?

Mislim da možemo godišnje dobiti od Europe dovoljno novca da realiziramo sve što je ovdje rečeno, kazao je Jelić.

tunel290113_765394cd40

www.hrt.hr

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Do Pelješca ispod mora – tunele bi gradili škverovi?

 1. afer (Uredi)

  Još jedan od onih koji bi zamijenili Pelješki most. I najvažnije je da bi to bilo jeftinije.

  Čovjek govori iz svoje perspektive i ne vidi problem u svojoj sveobuhvatnosti t.j. gleda u segment, tunel i to je to. Ne sumnjam da ga je sposoban konstruirati i da u nekim akvatorijima to i radi.

  Problem je mulj, ”slit” koji je opće poznat na svim estuarijima rijeka. Rio Plata, Mississippy, Congo river, Nile…. Tuda se ne rade tuneli jer je konstrukcijski nemoguće usidriti tako da on, tunel, tu ostane ili da se ne krivi na područjima gdje ta sidrene točke, sidrišta ne tonu brže ili sporije. Ili da ga sama sidra poslije i ne povuku prema dole kada se polako na kabelima spuste i pođu pod tunel kao utezi. Na tom mjestu mulj dosiže dubinu do 120 metara a u to se ne sidri (kad corpo-morto potone u njemu, nema ”rekuperavanja” kadene!!! A pogledajte sliku – tunel bi stajao na ”kavaletima”, ma moš’ mislit 🙂

  Uvjet je da dubina bude ???? 20 metara pod morem – to je približavanje dnu kanala a to znači da će strujanje pod tunelom biti pojačano i brže iskapati taj mulj – a to je destabilizacija konstrukcije.

  Izgleda da se udruga ”Pelješki most” dobro uputila kada u novinama stalno traže nove mine kako bi je se destabiliziralo. A možda je Milanović bio iskren kad je kazao da je izolacija naša prednost. Barem će mo ostati izvorno svoji – zadnji koji ostane neka ugasi svijetlo.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.