Maškarana zabava u Domu starih u Korčuli

Danas je održano tradicionalno maškarano druženje skrbnika Doma za stare i nemoćne iz Korčule s korisnicima Domova za starije i nemoćne osobe: Majka Marija Petković iz Blata, i Vele Luke. U ime domaćina, dobrodošlicu i ugodno druženje je poželio ravnatelj Bojan Lozica, ne zaboravivši odmah na početku spomenuti njihovu skrbnicu Mariju Ciprijan, u gradu poznatiju kao Mara Lastovka, koja je punih 40 godina bila kraljica korčulanskih maškara, a sada je i naša,ponosito je spomenuo prenamjenu popularne sugrađanke, koja je i svakodnevna kraljica u Domu za starije i nemoćne. Od nje se nije odvajao novo pridošli Omer Velić iz Žrnova, koji je u ovoj priredbi bio Sulejman Veličanstveni, ne zaboravlja svoje carstvo, ali sluša Njezino Kraljevsko Visočanstvo.

Iman dicu, ali svi oni imaju svoje živote, kaže Kraljica Marija, meni je draže bit ovdje sa svojim prijateljima i osobljem, imam čistu postelju i hranu, volim vesele ljude, i oni volu mene.

Delfa Hodnik, socijalna radnica Doma u Korčuli, je sa svojim kolegicama iz Blata i Vele luke dogovorila daljnju suradnju i posjete, uz grupni rad,gdje skrbnici pronalaze emotivnu podršku, preostale psiho-fizičke sposobnosti i lakše prevladavaju probleme starosti, bolesti i samoće, Mnogi su uz pjesmu klape Štrop plesali, pjevali,a u pauzama uz čašćenje, budili uspomene i sjećanja na godine kada su bili mladi i drukčije se zabavljali. Neki su od njih sami izradili maske i crteže na temu maškara, što je bio dodatni povod razgovora.

Ipak, uz druženje i pjesmu čula se uglavnom ženska riječ. Malobrojni muškarci su se teže snalazili, pak su žene pričale o svemu i svačemu. One pokretljivije imaju mogućnosti za poneki hobi, ručni rad, gledaju TV. Na zdravstvenu zaštitu, hranu i čistoću nemaju primjedbi. Razgovarao sam s našim nekadašnjim sugrađaninom Ivicom Didovićem, sjećamo ga se s nadimkom Tuhobić, kojega život nije štedio, sada se u Veloj luci druži s mlađom skrbnicom, pomažu ono što smiju s osobljem, dok Ivica priča da se osjeća dobro, pa i invalidnost lakše podnosi.

U kreativnoj radionici žene su pojmljivo radile i izradile pokladnog krivca, i prije od ostalih udruga maškara, nazvale ga Pedro, koji nije spaljen, nego visi, i trpi sve krivnje daća i nedaća. Pravi oblik pogledajte na fotografiji, čiji je vrhunac života već prošao. NEKA VISI PEDRO.

Tekst i snimak : Niko Perić

A di je Vinetu Ajde jos Malo Dobro nam dosli I ja sam Peljescanin Ne gledaj druge Neka visi Pedro Ples s kraljicom Strop

Pošalji dalje: