65. obljetnica oslobođenja Korčule

Ivo Milat

Korčulani su u nedjelju 13. rujna 2009. godine  svečano obilježili 65.godina oslobođenja od okupatora u Drugom svjetskom ratu. Program obilježavanja je započeo tjedan dana prije uz svakodnevne brojne kulturno zabavne manifestacije, kao: Otvorenje izložbe fotografija i dokumenata, Rock koncert za mlade antifašiste, Projekcija filma „POD SUMNJOM„ iz 1956. godine koji je u režiji Branka Belana bio s ratnom tematikom cijeli snimljen u Korčuli, te sinoćnja tribina „ANTIFAŠIZAM DANAS I SUTRA„ predavača dr. Iva Josipovića uz promociju knjige „BEPO I PULE“ autora Alexander Sacher-Masoch čija se radnja romana događa u Korčuli za vrijeme II svjetskog rata. Moderator priredbi je bio splitski novinar Milorad Bibić Mosor.

Na današnjoj je svečanosti uz prigodne govore gostiju i domaćina o tim danima govorio Ivo Milat predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Korčule, pozdravivši goste antifašiste iz Vele luke, Blata, Smokvice, Lumbarde, Dubrovnika, Splita, Omiša, Opatije, Garešnice i Zagreba.

Prema iznesenim podacima prije 65 godina borci pobjedonosne 26.dalmatinske udarne divizije s borcima Korčulanskog partizanskog odreda potpuno su oslobodili otok od  Njemačke vojne okupacije, odakle je u NOB-u sudjelovalo 4998 boraca, a poginulo ih je 1065. Jedinice dalmatinskih partizana oslobodile su Dalmaciju početkom rujna 1944. godine, a Korčula je oslobođena 13. rujna 1944. godine.

Njemačka vojska je bila prema civilnom stanovništvu okrutna i brutalna-samo u ožujku 1944 godine sa otoka je odvedeno u ropstvo oko 3 tisuća otočana, među kojima su mnogi nestali. Bio je to najveći poraz njemačke vojske u borbama na jadranskim otocima-kao i najveća pobjeda partizana u to vrijeme kada smo na Korčuli imali 987 poginulih boraca i civilnih žrtava rata, te oko 500 boraca iz drugih partizanskih jedinica od toga 350 iz prekomorskih brigada.

Na nama je danas da se sjetimo tih hrabrih ljudi , kada nas i povijest moderne Europe uči da nisu poginuli uzalud,slaveći pobjedu nad fašizmom kao najveću civilizacijsku pobjedu modernog čovječanstva.Na nama koji nastavljamo život na otoku  čuvajmo uspomenu a preživjelima odajmo dužno poštovanje, rekao je Milat.

Počast svim borcima odali su pozdravnim riječima gradonačelnik Korčule Mirko Duhović, antifašisti iz Primorsko goranske županije, iz Splita Lovre Reić 90. godišnji borac. U ime mladih boraca antifašista RH Morana Ivančević, Branko Grošeta iz Zajednice udruga antifašističkih boraca Dubrovačko-neretvanske županije i potpredsjednik SAB –a RH, kao i Ivo Josipović predsjednički kandidat SDP koji je kazao da se na političkoj smjeni nikada više neće zaboraviti antifašizam.

Svi predstavnici antifašista su položili vijence na Spomeniku palim borcima Korčule.  

Tekst i snimak Niko Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “65. obljetnica oslobođenja Korčule

 1. cipal (Uredi)

  Bal vampira, svake godine.
  Savjest vrlih egzekutora nikako da proradi.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. mohikanac (Uredi)

  Svaka čast antifašistima i oslobođenju, ali…Zar Dani Petra Šegedina, kao značajna kulturna manifestacija za Korčulu i Hrvatsku općenito, nisu zaslužili nikakav pošten članak ni na ovom niti na konkurentskom portalu???

  sramota.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.