Iz Međugorja u Korčulu

Danas je u korčulansku luku uplovilo šezdesetak putnika s manjeg turistička broda “Athena”, koji plovi u aranžmanu američke kompanije “Grand Circle Cruise Line”.

Sunčano vrijeme omogućilo je stranim turistima (većinom japanci i amerikanci) panoramsku šetnju Korčulom i posjet kulturno-povijesnim znamenitostima. Ovaj brod, kao i njegov blizanac Artemis, će ove godine imati i najviše pristajanja u Korčuli. Do početka lipnja dolazit će iz Neuma, prema Kotoru, a ljeti do Zadra, uključujući posjete Dubrovniku,  i Hvaru. Brod je ovim uplovljenjem doživio i jednu šaljivu okladu. U Međugorju su dvojica Korčulana, Zlatko Padovan“Pajo“ i Tonći Šeparović „Kumaki“ upoznali nekoliko putnika, među njima i člana posade (Ruskog državljanstva) čuvši da idu do Neuma, i zatim u Korčulu, pala je oklada, da će oni dvojica doći prije u rodni Grad, s istim polaskom kada zaplovi i kruzer Athena.

I uspjeli su, vozilom do Ploča, trajektom do Trpnja, i desetak minuta čekali na korčulanskoj rivi uplovljavanje broda. Kako posada nije smjela napustiti brod, ova su dvojica sugrađana posjetila brod samo na ulazu. Pozdravili se, i nehotice postali turistički vodiči. Prošetali s turistima po gradu, pokazivali im najpoznatije lokacije uz ime Marka Pola, kada im je Pajo ispričao da se je do prije pet godina, u Korčuli svake godine u rujnu održavala rekonstrukcija pomorske bitke iz 1298. između genoveške i mletačke flote pod gradom Korčulo, gdje je među poraženom mornaricom bio zarobljen i Marko Polo, braneći tada svoju Venecijansku Korčulu.

Nažalost, bitka se ne prikazuje, a u njoj je Zlatko Padovan stalno glumio pobjedničkog admirala Lamba Doriju, a zarobljenog Marka Pola je godinama glumio Frane Perišin (danas Tonći u popularnoj TV seriji Larin izbor). Brod je pred noć isplovio prema Kotoru, i u utorak se vraća preko Korčule za Neum, gdje se mijenjaju brodovi i putnici, uglavnom posjetitelji Međugorja.

Tekst i snimak : Niko Perić

Athena u Korculi Pajo i Kumaki Rekonstrukcija rekonstrukcije

Pošalji dalje: