Turske sapunice zapjenile Korčulu

Korčulanska povijest govori da su turci u 16.stoljeću pokušavali u nekoliko navrata zavladati Korčulom. Najpoznatija opsada kula i zidina bila je na Veliku Gospu 1571 godine, kada su se turske galije približile gradu, odakle su bili potjerani topovskom vatrom i drugim oružjem. Turski potkralj Uluz Alija je prenoćište potražio u zaljevu pored samostana sv.Nikole, kojega su i opustošili, i doživjeli poraz zbog jakog vjetra i valova.

Zatim su desetkovani otplovili u Lumbardu, poubijali stanovništvo i veliki broj goveda, da bi nakon neuspjeha osvajanja ostalih mjesta uz velike gubitke i ljudstva i posade napustili otok, i priključili se Lepantskoj bitci, dok se opisani događaji čuvaju u Korčuli, zahvaljujući piscu arhiđakonu Rozanoviću, koji je i vodio korčulansku obranu.Ti su događaji duboko dojmili korčulane, gdje i danas viteška igra Moreška i ples od boja Kumpanjije podsjećaju stanovnike na te junačke dane.

A ovih dana turci bez otpora vladaju Korčulom, pojavljuju se za poklade u svakom mjestu, gdje s velikim odobravanjem šaljivci iz otočkih naselja, maskirani u popularne likove iz turskih TV sapunica izvode prekrasne plesne i glumačke točke. Predvodi ih Sulejman Veličanstveni sa svojom miljenicom Hurem, uz Ibrahim pašu i djevojke iz harema, gdje su na plesnjacima, u domovima kulture s lijepim ženama iz Harema i turbanima, plešući uz orijentalne ritmove oduševljavali publiku, jer se je i Sulejman uz trbušne plesačice, age i paše junačio osvojivši otočki pokladni običaj.

Najavljuje se njihov veličanstveni povratak i u utorak, kada će biti suđenje krnovalu.Ove su otočke zabave inspirirane TV serijama pokazale i vrhunsku sposobnost šivanja haremskih odjela.

Tekst i snimak: Niko Perić

Dosli smo do Care Pasa Sulejman

Pošalji dalje: