Hrvatski dan nepušenja

KPSHrvatski dan nepušenja 13.2.2013. I ove godine u našoj zemlji se obilježava Hrvatski Dan nepušenja. Na ovaj dan koji se u nas vezuje za početak korizme želi se potaknuti pušače na prestanak pušenja prema modelu koji se provodi i u drugim zemljama kojim se nastoji potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata uvide da to nije nemoguće.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi. Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi 4000 raznih kemikalija, od kojih je tristotinjak pouzdano kancerogeno. Trovanju su najizloženiji dišni i kardiovaskularni sustav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sustava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima.

U Hrvatskoj svaka treća osoba puši, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh; prosječni hrvatski pušač popuši 20 do 30 cigareta dnevno. Znanstveno je dokazano da jedna popušena cigareta skraćuje život osam minuta, dakle, osobi koja puši 30 cigareta dnevno, dan je kraći za četiri sata. Zapamtite, nikad nije kasno za prestanak pušenja! Unutar 20 minuta od odbacivanja cigarete, Vaš će se krvni tlak i puls vratiti na normalne vrijednosti. Nakon 48 sati Vaš će organizam biti oslobođen nikotina. Stoga, budite hrabri i prestanite pušiti već danas!

Humanitarna Udruga „Korčulansko-Pelješko srce“

Pošalji dalje: