Korčulani spalili krnovala

Na zadnji dan pokladnih običaja je u ime korčulanske udruge Bonkolovići proglašen krivac za sve što je ovaj grad pogodilo u kraće vrijeme. Ispod gradske kule, da bude vidljiv svom nezadovoljnom pučanstvu, i zaštićen od vremenskih utjecaja, stajao je ponosito, veliki maskirani lik, lako prepoznatljiv po pametnoj glavi i njegovim financijskim transakcijama.

Čuvali su ga mališani iz Dječjeg vrtića i nižih razreda OŠ, dok je kratkotrajno suđenje odlučilo, da je kriv. Vlada od maškara je odlučila da će ga poslati u tri fiskalna proračuna. Vremena su teška i bremenita brigama, nema posla, zatvaraju se tvornice, i svi idu u stečaj, a ovi krnoval se ponosito pokazuje. I u gradu Marka Pola je kriv, za sve što ne valja, jer ono da valja i nije poznato, čulo se iz optužbe, po kojoj su preko ljeta gužve, svi se raduju maškaranom dočeku druge polovice godine, a sada u vrime poklada nema ni prostora za maskirane priredbe.

Kako krnoval nije imao odvjetnički tim, udovoljila mu je Vlada od maškara čuvši barem njegovu ostavinsku oporuku. HTP ostavlja još jednog direktora, jer su ova dvojica izabranih kroz par mjeseci malo, dok TZ ostavlja apaurine, a gradskoj upravi novac i praznu vreću za napunit proračun. Donio sam vam i bazen, kupajte se i zabijajte golove,  ali nemojte se svađat i opet učinit krivo, pa da ja budem odgovoran, oporuka je krnovala. Za nezamjenjivi, odavno zatvoren i uništen objekt Liburna, krnoval je ostavio vilu čarobnicu. U predjelu Potok ostavlja zeka da čuva potočić i sazna od trgovačkog lanca Tommy što mu još treba da završi izgradnju.

Ostavio je i želju za puno strpljenja, nade i dočeka ulaska u drugu polovicu maškarane Nove godine, što će kontrolirati EU. I kad je trebalo osuđenika privesti na gubilište, dogodio se nepredviđeno:Kralj od maškara je abdicirao, bez grižnje savjesti podnio ostavku zbog pučanstva koje ne poštuje običaje. Zatim je uz čegrtaljke, radosnu djecu i starije krenula povorka s nošenim krnovalom do Trga pomirenja, gdje je bio spaljen, a zatim su njegovi zemni ostaci nestali u morskoj dubini.

Tekst i snimak : Niko Perić

Kriv je Na nosilima Nema Ti spasa To je on

Pošalji dalje: