Šokantna vijest o prodaji imovine

Javni natječaj za prodaju imovine korčulanskog brodara “Mediteranske plovidbe” s rokom od sedam dana od objave iznenadio je male dioničare koji se pribojavaju početka uništenja tvrtke koja je proteklih 40 godina bilo jedno od najznačajnijih gospodarskih čimbenika otoka.

Ne dovodeći u pitanje pravo uprave da, uz odobrenje Nadzornog odbora, provodi poslovnu politiku društva, mali dioničari izražavaju ogorčenje odlukom da se imovina brodara na Korčuli u koju spada hotel Mediteran, zgrade ex robne kuće i dva zemljišta oglasi na prodaju.

– To što u natječaju nema izražene minimalne cijene prodaje, pobuđuje sumnju da je jedini cilj pogodovanje najvećoj dioničarki Nedi Young-kažu mali dioničari. Jedan od njih Vjeran Filippi, ujedno i gradski vijećnik, napominje da ostalih 52 posto dioničara bez predstavnika u NO-u ne mogu zaštiti svoja prava, pa moli nadležne institucije da spriječe moguću rasprodaju imovine kompanije.

-Molimo predsjednicu Nadzornog odbora Nadu Lipanović i direktora Vladimira Šelebaja da nam objasne kako je moguće štititi interes Mediteranske plovidbe, uz natječaj s ovakvim uvjetima. Istodobno domaći hotelijer HTP-Korčula prodaje imovinu tek nakon odobrenja Skupštine društva, i to uz rok od 40 dana -kaže Filippi.

U Upravi brodara odgovaraju da nije nikakav problem u roku trajanja natječaja.

– Natječaj je transparentan. Nismo postavili minimalnu cijenu kako ne bi zbunili i uplašili potencijalne kupce. Ako je rok kratak, i zbog toga ponude ne budu zadovoljavajuće, ponovit ćemo natječaj. Radimo sve transparentno kako bismo došli do novca bez novih zaduživanja. Društvo moramo restrukturirati i podignuti na noge- kaže Vladimir Šelebaj i napominje kako je ” normalno prodati vikendicu na moru ako ste u dugovima.“

Dodaje kako novac od prodaje nekretnina neće u privatni džep, nego na račun tvrtke,za smanjenje dugova od 12 milijuna dolara i restrukturiranje brodara.

Željan Petković/EPEHA – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

11 komentara “Šokantna vijest o prodaji imovine

 1. insp.COLOMBO (Uredi)

  Cijenjena gospodo,
  ovim potezom Neda ,Nada i drustvo definitivno stavljaju kljuc u bravu Meduteranskoj.

  *******************************************
  OBRISAN DIO KOMENTARA.
  ============================
  Molim posjetitelje da se suzdrže od povrede privatnosti osoba navedenih u članku te da ne koriste uvredljive izraze. (webmaster)

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. nick (Uredi)

  A ja molim sve X.Y. koji su nas došli spasiti od trule i neefikasne privrede te su je takovu kupili sa ciljem da je unaprijede u tržišnu(Gradina, Zanatsko, Mediteranska i Inkobrod)da pođu što dalje od ovega škoja i neka nas ostave na miru, možemo se mi svajat i bez njih i sa puno manje štete. I još jedan put ih molim da se nose u p.m.

  Da se ova dotična teško je reći gospođa nije pojavila sada bi Mediteranska plovidba pitala pošto Korčula, a mali dioničari(veliki navci) bi višestruko povečali vrijednot svojih udjela. Ako ne vjerujete usporedite poslovanje Atlanske i Mediteranske zadnjih desetak godina.

  Judi nakon ovega ostalo je još samo hotelsko, doduše na aparatima ali još duhato. Nemojmo dozvolit da umisto nove skule pod Sveti Anton budemo gradili još jedan starački dom?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. runja (Uredi)

  MALI dioničari pokažite se sada VELIKIM, poduzmite zaboga nešto! Ima načina dovedite TV, pa da vidite da stvari neče krenut kako su oni zamislili. Nemojte spat sad je zadnji mometat za djelovanje.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. insp.COLOMBO (Uredi)

  mali dioničari korčulanske ‘mediteranske plovidbe’ traže zaštitu svojih vlasničkih prava
  MEDITERANSKA Premijerko, spriječite rasprodaju imovine

  Mali dioničari “Mediteranske plovidbe” u utorak su pisali premijerki Jadranki Kosor od koje traže da zaštiti njihova prava i spriječi rasprodaju imovine društva za koju sumnjiče veliku dioničarku Nedu Young.

  U pismu navode da se ne radi o stvarnoj prodaji imovine tvrtke na Korčuli, hotela “Mediteran”, trokatnice bivše robne kuće i dva zemljišta, radi restrukturiranja društva, nego o pokušaju pogodovanja pojedincima, konkretno obitelji Nede Young, na štetu ostalih dioničara i vjerovnika, od kojih je RH najveći.

  Naime, mali se dioničari na čelu s Vjeranom Filippijem boje da je brza prodaja na natječaju, bez mogućnosti dubinskog snimanja potencijalnih kupaca, namještena velikoj dioničarki koja drži 48,43 posto dionica tvrtke i s kojom samostalno upravlja putem svoje uprave i NO.

  – S obzirom da je Fond za privatizaciju vlasnik 8 posto dionica, a DAB, Ministarstvo financija,Croatia osiguranje, Jadrolinija daleko najveći vjerovnici društva(31 milijuna kuna plus bankovna jamstva na kredit od 6 milijuna USA dolara), dužni smo Vas obavijestiti o namjeri prodaje cijele imovine društva na Korčuli, na javnome natječaju sa rokom samo od 7 dana,bez uvjetovanja minimalne cijene – stoji u pismu premijerki Kosor, gdje se iznosi sumnja da se ne radi o stvarnoj prodaji,jer bi rok natječaja bio znatno dulji, već o pokušaju pogodovanja pojedincima i to konkretno obitelji najvećeg dioničara, a na štetu ostalih dioničara i svih vjerovnika od kojih je RH najveći.

  Autori pisma potkrepljuju to podatkom da je potpredsjednik NO Michael Young, sin najveće dioničarke sa prebivalištem u SAD-u, na račun kredita koji je dao Mediteranskoj plovidbi od 480 tisuća USD sebi osigurao hipotekarna prava na neke od sada prodavanih nekretnina.

  Istovremeno napominju da RH kojoj je korčulanski brodar dužan preko 6,2 milijuna USD-a, ne računajući jamstva na kredit, nema nikakvo osiguranje na svoja potraživanja.

  U pismu dalje podsjećaju premijerku da se prodaji nekretnina protive svi ostali dioničari koji drže preko 40 posto dionica, zaposlenici i strani institucionalni ulagači koji namjeravaju zaštititi svoja prava preko institucije EU-a.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. runja (Uredi)

  Slušali smo na radiju bravo, ipak ste puno poduzeli pa vidit ćemo! Mali dioničari nemojte se dat da vas izu veliki jadni “bosovi tj. šefice”.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. ins.colombo (Uredi)

  sUMNJE U ZAKONITOST NATJEČAJA ZA PRODAJU NEKRETNINA KORČULANSKOG BRODARA
  KUDA PLOVI MEDITERANSKA Mali dioničari ne vjeruju Šelebaju

  Mediteranska plovidba − kako restrukturirati tvrtku / CROPIX
  Predmet prodaje je kamena peterokatnica na korčulanskoj rivi, a mali dioničari pribojavaju se da je riječ o pogodovanju Nedi Young, te ne vjeruju opovrgavanjima predsjednika Uprave
  Piše Željan Petković /EPEHA

  Bojazni malih dioničara da je natječaj za prodaju imovine korčulanskog brodara sklopljen radi pogodovanja velikoj dioničarki Nedi Young, koja ima 48,43 posto dionica, pokazale su se opravdanima.

  Potvrđuje to podatak da su predsjednik Uprave Vladimir Šelebaj i najveća dioničarka 22. ožujka u Splitu sklopili predugovor kojim korčulanski brodar prodaje Nedi Young upravnu zgradu, velebnu kamenu peterokatnicu na rivi u Korčuli.

  Natječaj o prodaji imovine raspisan je samo dva dana prije sklopljenog predugovora, što je podgrijalo sumnje malih dioničara. Predsjednik Uprave Šelebaj opovrgava optužbe i veli kako nije potpisan nikakav konačan ugovor te da, ako ne pristignu zadovoljavajuće ponude po važećim tržišnim uvjetima, Young predugovorom samo izražava spremnost da u krajnjoj soluciji kupi upravnu zgradu, kameno zdanje na korčulanskoj rivi procijenjeno na oko dva milijuna eura.

  Mali dioničari ne vjeruju Šelebaju. Smatraju da je jedini cilj Nede Young jeftino se domoći vlasništva nad zgradom, a ne nikakvo restrukturiranje tvrtke pod čijom se krinkom prodaje. Natječaj za prodaju nekretnina, smatraju oni, u startu destimulira kupce, koji moraju odmah uplatiti polog od pet posto ponuđene cijene.

  − Tko će kupiti nekretninu kad postoji mogućnost da vjerovnici odmah sjednu na novac s računa dugovima opterećene tvrtke? − ističe Vjeran Filippi, jedan od predstavnika malih dioničara.

  − Mi nismo protiv prodaje nekretnina, ali samo kao dijela plana restrukturiranja tvrtke. Kako ni vjerovnici ni mi nismo vidjeli plan restrukturiranja tvrtke, sve upućuje na to da ga ni nema i da se natječajem samo pogoduje velikoj dioničarki – rezolutan je mali dioničar Vjeran Filippi.

  Doznajemo da je Državna agencija za sanaciju banaka, kojoj Mediteranska plovidba duguje više od 30 milijuna kuna, spremna odmah blokirati račun tvrtke ako imovina bude prodana “za bagatelu” ili ako se pokaže da je natječaj namješten.

  Mali su dioničari k tomu ranijim pismom premijerki Jadranki Kosor pokrenuli mjerodavne državne institucije da provjere zakonitost radnji sadašnje Uprave.
  Ponovni poziv ponuditeljima

  Mediteranska plovidba objavila je u petak preko Zagrebačke burze produljenje roka za prodaju nekretnina u Korčuli. Tvrtka je oglasila ponovni poziv svim zainteresiranim za davanje ponude, s posljednjim danom za dostavu 23. travnja 2010. godine. Podsjetimo, prvi rok za dostavu ponuda bio je sedam dana i istjecao je u petak.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. moreplovi (Uredi)

  Ako je naš naivni Mirko imalo poduzetan, iskoristio bi gradsko pravo na prvootkup. Za tu zgradu bi dobio povoljan kredit od bilo koje banke, ne samo one koja je već u zgradi. Kredit bi plaćao od najma prostora, koji bi bio sigurno veći od 17 Eura/m2.
  Za ovu računicu treba samo malo poduzetničkog duha, i prkosa oduprijeti se onima kojima se ta zgrada namješta, a ima ih za sada troje.
  Gradske interese treba staviti ispred osobnih i privatnih interesa.
  Pošto znamo da je naivan, da nema volju prkositi nikome tko ima novaca ( baš naprotiv ), ne ostaje nam ništa drugo nego da gledamo kako moćnici preuzimaju Grad .

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Mediaveli (Uredi)

  Niki mislu da će se ta zgrada kupit s onin soldima kiji se u njon peru.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Twin Peaks (Uredi)

   Ljudi ne dopustite da se lopovi tek tako izvuku…Zovite HRT da dođu na otok i neka se pokrene priča u medijima i samim time pozove mjerodavne vlasti.Treba stati na kraj mutnim igrama i ne dopustiti da se gomila zaposlenih korčulana nađe na ulici bez posla i da gledaju kako se “dijeli” sva ona imovina vaše firme koju ste godinama gradili…Nadam se da će se Šimunović,Karamarko i slični pokrenuti po ovom pitanju ali se treba napraviti frka da dođu novinari i televizija na otok pa da se dobije publicitet i naravno da se zaštiti pravo radnika

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Polu_Skojar (Uredi)

  Slazem se sa tvojim misljenjem Twin medjutim to je (sada) privatna imovina te ako se ne posluje pozitivno netko treba pokriti vlasniku te troskove ili kljuc u bravu.
  Nije li bolje pozvati te medije koje ti prizivas da istraze zasto su ucinjeni gubici? Koji su ti kvazi menadzeri gospodarili i po kojim nacelima? Pretvorba iz sterilne komunisticke ekonomije u efikasno privatno gospodarenje ne prolazi nigdje bez bolova ali privatno vlasnistvo smo zeljeli, zelimo ga i danas kao garanta uspjesnog poslovanja. Nasa realnost je puno crnija od sive kako nam je prezentiraju “pokazatelji” i brojna su poduzeca na skoju koja grcaju u slicnim poteskocama. Karakteriziraju je menadzeri sa lupeskim namjerama te djelatnici sa navikom ljencarenja koju su dovukli iz komunizma. Vrtimo se u krug.
  Treba li nam uopce privatno vlasnistvo?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Mediaveli (Uredi)

  I ja bi hoti kupit tu kuću ma neće da mi dadu menađerski kredit jerbo da san ja menađeri po zapadu pa niman pojma kako se doma uspješno menađeri.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.