Jedino obrtnici svojom imovinom jamče državi isplatu potraživanja

velalukabrodUdruženja obrtnika Korčula-Lastovo predsjednik Općinskog odbora Vela Luka Goran Šego istaknuo je da novi pokušaji Ministarstva poduzetništva i obrta poticanja poslovanja obrtnika u ovom trenutku malo znače.

Početkom veljaće Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je prvi ciklus natječaja “Poduzetnički impuls 2013.” i prema programu subvencija za malo i srednje poduzetništvo će se udvostručiti poticaji za male poduzetnike na 730,6 milijuna kuna, a sredstva su bespovratna, obrtnici skoro pa niti ne reagiraju na to. Naime, da bi ispunili uvjete natječaja svi porezi i dugovanja moraju biti podmirena, a s obzirom na recesiju i činjenicu da su i pored Hrvatske obrtničke komore, prepušteni sami sebi, teško da itko od obrtnika može ispuniti uvjete za natječaj.

U Veloj Luci, trajno ili sezonski posluje 115 obrta. Broj uposlenih je preko 150. Većina obrta posluje u djelatnosti trgovine i ugostiteljstva, te ceh ribara najbrojniji u DNŽ. Obrtnici Vele Luke dijele nimalo ružičastu sudbinu obrtnika Hrvatske, otežanu uvjetima poslovanja na otoku. Unatoč silnim obećanjima i poticajima iz godine u godinu sve je teže poslovati. Prevelika su opterećenja, a poticaje uspije ostvariti tek zanemariv broj obrtnika. Goran Šego je istaknuo:” To i ne čudi s obzirom na to da Vladina politika godina pogoduje samo velikim subjektima, što za posljedicu ima konstantan pad broja obrta. Male nitko ne čuje. Čak je Hrvatska obrtnička komora postala samoj sebi svrha, umjesto da od nje koristi imaju na primjer najugroženiji mali obrti. Ipak, opstajemo zahvaljujući upornom radu i prilagodljivosti, uz nadu da ćemo i mi jednog dana spoznati što je kolektivni ugovor, sindikat, bolovanje, spajanje praznika, godišnji odmor ili osamsatno radno vrijeme. I za kraj, još uvijek vrijedi sramotni zakon, po kojem jedino obrtnici svojom imovinom jamče državi isplatu potraživanja” zaključio je predsjednik Općinskog odbora Vela Luka Udruženja obrtnika Korčula-Lastovo.

Ministarstvo poduzetništva i obrta je za ovu godinu izmijenilo pravila dodjele novaca, tako da će sada pojedinačne potpore biti viši, a korisnika će biti manje.

Prema riječima Gorana Šege, opet se pogoduje “velikima”, a Hrvatska obrtnička komora se svela na to da im šalje uplatnice za članarinu i Obrtničke novine.

Dina Cahun – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Jedino obrtnici svojom imovinom jamče državi isplatu potraživanja

  1. henry (Uredi)

    I ja sam jednom bio obrtnik, punih 12 mjeseci. Naivan povratnik iz USA mislio sam da bi poslovanje bilo slično. Kakva zabluda. A najbolje od svega je ova obrtnička kamora 🙂 Učlane te bez obzira dali se želiš učlanjivat. A tek smija kad ideš zatvorit bankovni račun, i nakon što si digo novce sa računa još banci moraš platit da ti “zatvore” račun. Valjda im je to za marendu.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.