Andrej, Mate i Mara nagrađeni na manifestaciji “100 godina Ranka Marinkovića”

andrejTrodnevna kulturna  manifestacija „100 GODINA RANKA MARINKOVIĆA“ održana je na Visu u organizaciji Memorijalne zbirke „Ranko Marinković“, gradova Visa i Komiže, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva  kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Splitsko – dalmatinske županije.

Veliki hrvatski književnik Ranko Marinković rođen je 22. veljače 1913. godine u gradu Visu, umro je 28. siječnja 2001.godine u Zagrebu, a pokopan 2. veljače u Komiži, gradu rođenja njegova oca. U Komiži se svake druge godine održava znanstveni skup „Dani Ranka Marinkovića“, posvećen njegovu životu i književnom djelu, jedan od uporišnih mjesta cjelokupne hrvatske i mediteranske književnosti i kulture.

maraRadi daljnje populacije njegova književnog opusa, inače sastavnog dijela obvezne školske lektire, a u povodu stote obljetnice rođenja viškog Voltaiera, „Dani Ranka Marinkovića“ raspisali su literarni i likovni natječaj na temu “SVAKI ČOVJEK JE OTOK“ za sve osnovce.

Kao otočanin, Ranko Marinković u svojim djelima i razgovorima posebno isticao tu misao iskazujući ljubav za otok i otočane, a nju mogu osjetiti svi otočani, ali i svi koji znaju što je otok, osobito djeca na njemu rođena, koja su stekla prva životna iskustva i prva znanja o literaturi.

mateNa raspisani likovni natječaj prijavili su se i učenici viših razreda Osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule. S ukupno petnaest radova, rađenih u tehnikama tuša, laviranog tuša i tempere.

Peteročlano povjerenstvo s književnikom Jakšom Fiamengom na čelu, između svih pristiglih likovnih radova odabralo je i dodijelilo tri nagrade koje su činili plaketa i knjiga Ranka Marinkovića, dar Školske knjige.

U konkurenciji likovnih radova učenici OŠ Petra Kanavelića iz Korčule su bili izvrsni i zauzeli prvo, drugo i treće mjesto. Prvo mjesto osvojio je Andrej Farac, drugo Mate Bilić, a treće Mara Risteski. Čestitamo!

Nagrađeni učenici pozvani su na Vis da prisustvuju bogatom programu, od kazališnih predstava „Ruke po Ranku“ i „Maestrova smrt“, filmova „Karneval“ i „Albatros“ i koncerata klape „Tragos“ i grupe „Rulin“ te da zajedno sa svojim mentorom Abelom Brčićem preuzmu priznanja na svečanoj dodjeli nagrade „Albatros“ u Gradskoj knjižnici Ranko Marinković u Komiži.

O.Š. PETRA KANAVELIĆA KORČULA

Pošalji dalje: